Közélet 2014. február 20. 14:00

A városias lét alapfeltétele a mozi

Képgaléria
A városias lét alapfeltétele a mozi
Csaknem három esztendeje annak, hogy bezárt a mozi Kiskunfélegyházán. A félegyházi mozirajongóknak ezt követően a környező nagyvárosokba kellet utazniuk a mozgókép valós élményéért. Tették is ezt azok, akik megtehették. Másoknak maradt a várakozás. Március közepétől azonban ismét megnyílik a filmszínház, és az üzemeltetők azt ígérik, hogy a megjelenést követően a legújabb alkotások is láthatóak lesznek egy-két napon belül.

A mozi külseje már megújult, most a belső tereken dolgoznak a kivitelezők. A Pannon 2001 Mozgókép Kft. ügyvezetője rendszeresen ellenőrzi a munkálatokat. Reményi Richárd, a filmszínház leendő működtetőjeként elmondta, hogy a felújítás a tervek szerint halad, és a kiskunfélegyháziak a március 14-ei átadást követően birtokba vehetik a mozit. Azt még nem árulta el, hogy 15-én melyik filmet vetítik, csupán annyit, hogy egy 3D-s animációs filmmel kényeztetik az érdeklődőket. Ezt követően pedig rendszeresek lesznek a vetítések.

- Milyen lesz a filmkínálat?

- A budapesti mozikkal egy időben vetítjük a filmeket, premier bemutatókat láthatnak a félegyháziak. Emellett hamarosan megszervezzük az első Félegyházi Filmfesztivált is. Ekkor az elmúlt 4-5 hónap sikerfilmjeit vetítjük egy-egy előadásban. Ezzel szeretnénk kárpótolni azokat a mozirajongókat, akik az elmúlt időszakban nem juthattak hozzá helyben a legfrissebb alkotásokhoz.

- Nagy ambíciókkal és tervekkel látnak hozzá az üzemeltetéshez. Honnan az önbizalom?

- Gödöllőn már üzemeltetünk egy filmszínházat. A két város népessége közel azonos. Ott azt tapasztaltuk, hogy az emberek szeretik a mozit. Nem véletlenül, hiszen egy-egy film megnézése élményt jelenthet bárkinek, de baráti, családi esemény is lehet.

A televízió, a videomagnó, az internet megjelenése után nagyon sokan eltemették már a mozit. Ennek ellenére túlélt mindent, mert olyat tud mutatni, amit otthon nem lehet megkapni. Én egyébként is úgy gondolom, hogy a városias lét alapfeltétele a mozi. Olyan közösségi élmény, amit az ember szívesen választ, ha van rá lehetősége.

H.S.

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!