Közélet 2013. december 20. 09:00

150 millió forint volt a tét

150 millió forint volt a tét
Nagy vitát kavart a december 19-i képviselő-testületi ülésen egy nyertes pályázat ügye. A tét nem kisebb volt, mint hogy megvalósul-e a 150 millió forintos projekt Kiskunfélegyházán, vagy végleg elveszíti a város a lehetőséget.

A „Komplex telep-program Kiskunfélegyháza város Alpári út 1. – Délibáb utca szegregátumában” elnevezésű pályázat benyújtásáról még 2012 szeptemberében döntött a képviselő-testület. A 150 millió forintot három partner – a kiskunfélegyházi önkormányzat, a Türr István Képző és Kutató Intézet és a Kiskunfélegyházi Roma Kisebbségi Egyesület – által létrehozott konzorcium pályázta meg. Mint azt Farkas Mihály projektmenedzser elmondta, a jelentős támogatási összeg felhasználása három fő fejlesztési területet érintene a program értelmében: részlegesen megújulnának a Kiskunfélegyháza, Alpári út 1. szám alatti épületek, a Délibáb utca mögötti, mintegy 400 köbméter illegális szemetet felszámolnák, továbbá tréningek és képzések valósulnának meg.

Amiért a már befogadott pályázattal kapcsolatos napirendi pontnak most sürgősséggel a testület elé kellett kerülni, az egy, az Országos Roma Önkormányzattól érkező levél volt, amiben az ORÖ, mint a pályázat együttműködő partnere kijelenti, hogy kizárólag egy országos, de legalább regionális szintű civil szervezet bevonásával látja a projektet megvalósíthatónak. Amennyiben ez nem történik meg, úgy nem adja meg hozzájárulását, ergo, a pályázati összegtől elesik a város. A hivatal a levélre reagálva a félegyházi REIKA Alapítványt kereste meg, amely megfelelne a támasztott elvárásoknak, és vállalná is a pályázatban való közreműködést.

A kialakult helyzetben az volt tehát az eldöntendő kérdés, hogy legyen-e projekt a REIKA Alapítvánnyal, vagy hagyja elúszni a város a már elnyert 150 milliós támogatást. Az utóbbit senki nem akarta. Az előbbi lehetőséget azonban – tekintettel arra, hogy ezzel az egyik, a pályázat kidolgozásában kezdetektől közreműködő konzorciumi partner hátrányos helyzetbe kerülne – sokan etikátlannak tartották.

Hosszas vita és egy negyedórás szünet elrendelése után a képviselő-testület azt az áthidaló megoldást találta a 150 millió forint felhasználása érdekében, hogy a Roma Kisebbségi Egyesület bevonásával, de a REIKA Alapítvánnyal valósítják meg a programot.

Kövessen minket a Facebookon is!