Közélet 2014. március 2. 17:05

A Holló-kör galériája maradhat a Petőfi téren

Képgaléria
A Holló-kör galériája maradhat a Petőfi téren
A Holló László Képzőművész Kör galériáját további öt évig üzemeltetheti Félegyháza alkotóközössége a Petőfi téren. Erről február 28-ai ülésén döntött a gazdasági bizottság. Az ingatlan hasznosítására volt ugyan jelentkező, aki – igaz csak hat hónapig, vagy egy esztendeig - sokkal több bérleti díjat fizetett volna, a bizottság azonban úgy határozott, a rövid távú anyagi haszonnal szemben, előnyben részesíti a nagy hagyományokkal rendelkező képzőművészkört.

A Holló-kör jelképes, havi 1000 forintos bérleti díjat fizetett a Petőfi téri galéria bérletéért. A képzőművészek az elmúlt öt esztendőben a helyiségeket rendbe tették, egy népszerű kiállítóhelyet alakítottak ki a város központjában, amit nemcsak a helybéliek, de a város külföldi vendégei is érdeklődéssel látogattak. Emellett számos kulturális rendezvénynek, koncertnek is helyszínévé vált a galéria. A kör alkotói aktív résztvevői voltak a legfontosabb félegyházi kulturális eseményeknek. Ezért kérték, hogy továbbra is használhassák az épületrészt.

Az ingatlant már évek óta hirdette bérbeadásra az önkormányzat, havi 142,500 forintért, de érdeklődő eddig nem volt. Nemrégiben jelentkezett egy vállalkozás, amely 6 hónapig, illetve - működése függvényében - egy évre bérbe vette volna havonta 80 ezer forintért.

Dongó József önkormányzati képviselő javaslatára, amelyet Gyenes Attila bizottsági elnök is megerősített, úgy döntött a bizottság, hogy félretéve a rövid távon várható többletbevételt, a képzőművészek kérését támogatják, és határozott idejű, öt évre szóló bérleti szerződést kötnek a Holló László Képzőművész Körrel. Az is megfogalmazódott az ülésen, hogy keresik a lehetőséget arra is, hogy helyet találjanak a vállalkozásnak is, üzleti tevékenysége folytatásához.

 

H. S.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!