Közélet 2014. március 3. 15:11

Ismerkedési, nyelvtanulási lehetőség fiataloknak

Képgaléria
Ismerkedési, nyelvtanulási lehetőség fiataloknak
Külföldi cserprogramban való részvételt ajánl a fiataloknak a Testvérvárosok Egyesülete Kiskunfélegyháza. A francia és belga kezdeményezésre létrehozott SWAPASAP- program a 16 és 22 év közöttiek számára biztosít cserelehetőséget a testvérvárosokban. Az akció részleteiről az egyesület vezetői tájékoztatták az érdeklődőket a városházán.

Kormányos Imre, a Testvérvárosok Egyesülete Kiskunfélegyháza elnöke bevezetőjében ismertette, hogy városunkban 1990-ben, a rendszerváltás után fogalmazódott meg az igény, hogy csatlakozzunk a testvérvárosi kapcsolatok rendszeréhez. Elsőként, a már sok partnervárossal bíró, németországi Braunfelsszel vettük fel a kapcsolatot. Ennek is volt köszönhető, hogy ezt követően Félegyháza kapcsolatrendszere gyorsan bővült. Ma már 14 országgal működünk együtt. A kapcsolattartást kezdetekben önkormányzati bizottság koordinálta, majd a bizottság megszűnését követően ezt a feladatot az egyesület vette át. Azóta arra törekednek, hogy az országok között kialakult partneri kapcsolatokból adódó előnyöket a lakosság minél szélesebb köre élvezhesse. A SWAPASAP- programba kapcsolódást is ezért ajánlják a fiataloknak.

Dongó Anita egyesületi titkár elmondta; ennek a csereprogramnak a jelentősége abban áll, hogy a benne résztvevők megismerkednek más népek kultúrájával, szokásaival, és remek lehetőséget biztosít a nyelvtanulásra. Emellett felkészülést jelenthet a külföldi munkavállalásra is. A SWAPASAP az első cserprogram, amely kizárólag a testvérvárosoknak szól. Akik szeretnének ebben részt venni, azoknak az egyesületnél kell regisztráltatni magukat egy hónapon belül. A résztvevőket mindössze az útiköltség terheli.

 

H. S.

Kövessen minket a Facebookon is!