Közélet 2014. március 4. 15:32

A gazdaságot helyben is lehet formálni

Képgaléria
A gazdaságot helyben is lehet formálni
„Mi lesz az adósságokkal, mi lesz az országgal ?”címmel tartott előadást február 28-án az Ipartestület székházában Varga István, a Magyar Nemzeti Bank felügyelő bizottságának tagja, a Helyi Pénz Egyesület elnöke. Az előadó kifejtette, hogy a gazdasági helyzet kedvező alakításához nagyban hozzájárulhatnak a helyi közösségek szerveződései, gazdálkodásuk újragondolásával.
Varga István elmondta: ma a pénz hatalmi eszköz, amelyiknek jól szervezett működési mechanizmusa van. Nyilván az emberek ezt nem látják át, hiszen a döntések tőlük messze történnek. Véleménye szerint van egy nagyfokú, nem igazán fenntartható állapot a világ pénzrendszerében, ami hamarosan változni fog. Ezzel nemzeti szinten is meg kell küzdeni. Ha Magyarország külkereskedelmi mérlege pozitív is, a jövedelemmérlege roppant negatív. Ma már az állami vagyont szinte mind átadtuk, felszámoltuk, most a magánvagyonokon van a teher a devizában elszámolt kölcsönökkel. De, ha távlatokban nézzük azt a fajta jövedelemkiáramlást, ami még mindig jellemző, az a földünket is veszélyezteti.
 
Magyarország az Európai Unió része, kormányunk pedig úgy viselkedik, ahogy elvárják tőle, nem pedig úgy, ahogy azt az ország elvárná. Nyomást kell gyakorolni a kormányra, hogy változtasson ezen. A másik fontos dolog lehet a változtatásban, ha az emberek helyben szerveződnek, és saját gazdálkodásukat is újragondolják, kezükbe veszik sorsuk alakítását. Ennek egyik eszköze lehet a helyi pénz létrehozása.
 
H. S.

 

Kövessen minket a Facebookon is!