Közélet 2013. december 22. 01:02

Program a kiskunfélegyházi egészségügy fejlesztéséért

Képgaléria
Program a kiskunfélegyházi egészségügy fejlesztéséért
A héten lezárult a Kiskunfélegyházi Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesület (KGME) „Munkára Félegyháza!” programjának egészségügyi konzultációja. Az utolsó fordulóban Kiskunfélegyháza lakosai mondhatták el a véleményüket egy minden háztartásba eljuttatott kérdőív kitöltésével.

A program célja – a városban elérhető szolgáltatások felmérését követően, szakemberek és a lakosság bevonásával – egy olyan fejlesztési koncepció kidolgozása, amely komplex módon gondolkodik a város hosszú távú fejlesztésében. Mindezt az itt élők életkörülményeinek javításával, és öt éven belül 500 új munkahely létrehozásával kívánják elérni.

– Az egészségügyi konzultáció első lépéseként a város és a környék szakorvosaival, sebészeivel, kórházigazgatóival egyeztettünk a félegyházi kórház fejlesztési lehetőségeiről. Azokat a kitörési pontokat kerestük, amelyek segítségével bővíthetjük a városi kórház szolgáltatásit, plusz bevételek érhetünk el, ugyanakkor minél több, korábban megszüntetett ellátási formát állíthatunk vissza. Ezt követően a háziorvosokkal konzultáltunk az alapellátás fejlesztési lehetőségeit keresve, melynek során felmerült többek között a mentőállomás, a rendelési ügyeletek és a város orvos utánpótlásának kérdésköre. A szakemberek egy olyan helyi egészségügyi koncepció elkészítését sürgetik, amely vonzóvá teheti a várost a fiatal orvosok számára praxisuk elkezdéséhez. A lakossági kérdőíveket egy orvosokból és közgazdászokból álló csapat dolgozza fel és elemzi. A gyűjtőládákban elhelyezett és a postán visszaküldött kérdőívek feldolgozásának még csak a felénél tartunk, és már most majdnem ezer konzultációs lapot tekintettünk át.

Örömünkre szolgál, hogy a visszajelzések révén rengeteg vélemény és észrevétel jutott el hozzánk. Akiskunfélegyházi polgárok jelzései – összecsengve a szakemberek véleményével – számos megoldásra váró problémára hívták fel a figyelmünket a városi egészségüggyel kapcsolatban. Gőzerővel dolgozunk azon, hogy jövő év elejére elkészüljön a „Munkára Félegyháza!” program egészségügyi koncepciója. Szeretnénk mindent megtenni annak érdekében, hogy közös erővel újra visszaállítsuk a félegyházi kórház patinás jó hírét – foglalta össze a terveket Csányi József, a KGME elnöke.

Kövessen minket a Facebookon is!