Helyi hírek 2015. május 8. 07:30

Két újabb feljelentés a volt polgármestert és jegyzőt érintő ügyekben

Két újabb feljelentés a volt polgármestert és jegyzőt érintő ügyekben
Újabb két ügyben tett feljelentést ismeretlen tettes ellen a félegyházi képviselő-testület. Ezúttal hivatali visszaélés és magánokirat hamisítás alapos gyanúja merült fel. Az erről szóló sürgősségi indítványt – amelyet hat képviselő terjesztett elő – április 30-án zárt ülésén tárgyalták a városatyák. A publikus részleteket Bense Zoltán képviselő, frakcióvezető sajtótájékoztatón ismertette május 7-én.

- Ez a két ügy is arról tanúskodik, hogy hogyan is mentek a dolgok a városházán az előző időszakban - bocsátotta előre a képviselő.

Mint azt Bense Zoltán elmondta, Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata két nappal a választások előtt, vagyis tavaly október 10-én megbízási szerződést kötött egy, (a Creditreform és a HVG Céginfotára szerint) kecskeméti székhelyű, gyümölcs- és zöldséglé gyártással foglalkozó kft-vel arra, hogy az a város kizárólagos tulajdonában lévő földterületek szőlőtelepítésre vonatkozó támogatási kérelmét benyújtsa. A dokumentumon - amelynek értelmében mindezért összesen 3.809.187 millió forintot fizetett volna az önkormányzat - megbízóként Kapus Krisztián, mint a város akkori polgármestere írta alá.

Bense Zoltán tájékoztatása szerint a képviselő-testület úgy ítéli meg, hogy a szerződés tárgyát képező telepítési engedély iránti kérelem reális megbízási díja legfeljebb néhány tízezer forint, de a feladatot önkormányzati alkalmazásában álló köztisztviselők is el tudták volna végezni, munkakörük keretében, azaz: mindenféle plusz anyagi ráfordítás nélkül.

Az üggyel kapcsolatban azonban nem az az egyetlen felmerülő furcsaság, hogy csaknem 4 millió forintra vállalt kötelezettséget az önkormányzat egy munkáért, amit a hivatali dolgozók munkaidőben, a fizetésükért is elvégezhettek volna! A képviselő tájékoztatása szerint ugyanis már a legkedvezőbb ár kiválasztását szolgáló eljárás körül is akadnak furcsaságok.

Mint arra Bense Zoltán rámutatott: az önkormányzat nevében eljáró Kapus Krisztián akkori polgármester három gazdasági társaságtól kért ajánlatot, amiből kettőnek (a közhiteles cégbírósági adatok alapján) nem csak a tulajdonosai, de a székhelye, illetve telephely címe is megegyezik. Ugyanakkor - a postán beérkezett három árajánlat borítékján szereplő elektronikus postai bélyegzők tanúsága szerint - mindhárom ajánlatot ugyanazon a postán, közvetlenül egymás után adták fel. A képviselő-testület úgy ítéli meg, hogy legalábbis életszerűtlen a véletlenek afféle összjátéka, hogy a három ajánlattevő egymás után állt volna sorba ugyanazon posta ugyanazon ablakánál. Így felmerült a gyanú, hogy a beszerzési eljárást az önkormányzat részéről eljáró személyek csak papíron folytatták le, a valós verseny kizárásával. A gyanút továbbá erősíti az is, hogy az eljárásban nyertes cég tulajdonosa az akkori jegyző, dr. Endre Szabolcs egyetemi évfolyamtársa és legszűkebb baráti körének tagja, akivel - a képviselő-testület rendelkezésére álló jegyzőkönyvek szerint - például tavaly augusztus 2-án is egy társaságban voltak, mégpedig a Polgármesteri Hivatal tulajdonában álló tiszaalpári nyaralóban.

És ezzel el is érkeztünk a másik ügyhöz. Bense Zoltán úgy fogalmazott, hogy „a testület tudomására jutott jegyzőkönyvek szerint ezzel kapcsolatban olyan súlyos dolgok merültek fel, hogy azokat nem kívánjuk nyilvánosságra hozni”. Ezért a képviselő szigorúan a feljelentés tárgyára szorítkozott.

Eszerint a már említett „privát rendezvény” kapcsán több személyt - többek között „egy úgynevezett „hölgyet” és annak úgynevezett férfi kísérőjét” Szegedről egy, az önkormányzattal és polgármesteri hivatallal jogviszonyban nem álló személy dr. Endre Szabolcs akkori jegyző felkérésére a hivatali kisbusszal összesen 544 kilométer távolságon engedély nélkül szállította. A jegyzőkönyvekben foglalt nyilatkozatokkal ellentétben a szigorú számadású nyomtatványként vezetett menetlevélben a hivatali gépjármű vezetőjeként dr. Endre Szabolcs lett feltüntetve.

Míg az első esetben hivatali visszaélés, a másodikban magánokirat hamisítás alapos gyanúja miatt tett feljelentést az önkormányzat. Bense Zoltán azt is elmondta, hogy az új városvezetés „karakán kiállásának” köszönhetően nem érte kár a várost az első esetben, ugyanis a választásokat követően az önkormányzat és képviseletében Csányi József polgármester a szerződést felmondta, és a fentebb vázoltakra tekintettel a bánatpénz-fizetést is megtagadta.

Végezetül a frakcióvezető arról is tájékoztatást adott, hogy mind az öt korábban tett feljelentés ügyében - http://felegyhazikozlony.eu/s_!news/i__4/i__4158 - bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Adó és Vámhivatal.

T. T.


 

Kövessen minket a Facebookon is!