Helyi hírek 2015. május 14. 13:00

Bánkiné dr. Molnár Erzsébet, akinek igazán fontos a Jászkunság

Képgaléria
A Jászkunság Hagyományőrzéséért Díjjal tüntették ki Bánkiné dr. Molnár Erzsébet történész-levéltárost, a Kiskun Múzeum nyugalmazott igazgatóját. Az elismerést Fábián József jászkun főkapitány adta át május 6-án Jászberényben a Redemptio emléknapján megrendezett ünnepségen.

Az Országgyűlés tavaly február 4-én nyilvánította a Redmptio történelmi emléknapjává május 6-át. A hármas-kerület újkori, jász-, nagykun- és kiskun kapitányai ezt követően döntöttek úgy, hogy minden évben kitüntetéssel ismerik el azok munkáját, akik a legtöbbet teszik a hagyományok őrzéséért. Tavaly elsőként posztumusz díjként Ficsór József munkásságát ismerték el a Jászkunság hagyományőrzéséért díjjal. Idén a jászberényi ünnepségen Győrfi Sándor szobrászművész, Tajti Erzsébet viseletkészítő és Bánkiné dr. Molnár Erzsébet vehette át a kitüntetéssel járó oklevelet.

A kiskunfélegyházi történész, levéltáros, a Kiskun Múzeum nyugalmazott igazgatójának munkásságát így méltatták az ünnepségen:

Bánkiné dr. Molnár Erzsébet 1946-ban született Tiszavárkonyban. Felsőfokú tanulmányait Debrecenben és Budapesten végezte népművelés-könyvtár, illetve levéltár szakon. 1979-ben egyetemi doktori, 1994-ben kandidátusi címet szerzett, 2005-ben lett az MTA doktora.

Egész pályafutása Bács-Kiskun megyéhez és a Kiskunsághoz kapcsolódik. Kezdetben Kiskunfélegyházán, majd a megyében közművelődési területen dolgozott. 1974-től a megyei levéltár kiskunfélegyházi részlegének vezetője volt, 1997-től tíz évig a félegyházi Kiskun Múzeum igazgatójaként tevékenykedett.

Ezt követően a megyei múzeumi szervezet tudományos titkári posztját töltötte be. 2001-től több egyetemi doktori iskolában oktató. Páratlan tárgyismeretét számos szakmai szervezetben is kamatoztatja.

1974-től fordult kutatói érdeklődése a 18-19. század felé, amelyen belül kiemelt figyelmet fordított a  kiváltságos Jászkun Hármas Kerületnek.

Fő szakterülete a társadalomtörténet, igazgatástörténet, társadalomnéprajz. Kutatási eredményeit rendszeresen publikálja önálló kötetekben, folyóiratokban, levéltári és múzeumi évkönyvekben, szaklapokban, napilapokban. Eddigi működése alatt 17 önálló kötete, közel 200 tanulmánya, újságcikke jelent meg. Számos, a jászkunok történetével foglalkozó konferenciát szervezett, vagy előadóként vett részt azokon. Közérthető, népszerű, eleven stílusa megbecsült, kedvelt előadóvá teszi.

Legutóbb, nagysikerű kötetét – Földadta sors – Népélet a Jászkunságban (1745-1848) – a Jász Múzeumért Alapítvány adta ki. Munkásságát több Bács-Kiskun megyei díjjal, és Móra Ferenc Díjjal  ismerték el.

Aki napjainkban a magyarrá lett jászkunok redemptio utáni története iránt érdeklődik, a legátfogóbb, naprakész ismereteket Bánkiné dr. Molnár Erzsébet könyveiben találja meg. Tudományos munkásságában elválaszthatatlanul összefonódik az egykori hármas kerület jász, kiskun és nagykun népének sorsa. Ennek elismeréseként 2013-ban „A Jászságért” Alapítvány Jászságért Díjjal tüntette ki.

Bánkiné dr. Molnár Erzsébet ma is aktívan tevékenykedik a Kiskunság hagyományőrzésében. Ő volt az egyik szorgalmazója a kiskunkapitány választásnak. A kapitányi munka összefogására 2006-ban megalakult Jászkun Kapitányi Tanács munkájának kezdettől fogva szakmai tanácsadója, s egyik megalkotója volt a Jászkun Kapitányok Tanácsa Protokoll Szabályzatának.

Elkötelezett szorgalmazója az egykori Jászkun Hármas Kerület települései jelenkori összefogásának, a jász és a kun identitás erősítésének.

H. S. 


 

Kövessen minket a Facebookon is!