Helyi hírek 2015. május 17. 12:00

Madarak és fák napja a Darvasban

Képgaléria
Madarak és fák napja a Darvasban
Herman Ottó, az erdő-mező titkait kutató tudós úgy kívánta, hogy "évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében." Ezt a javaslatot ültették át a gyakorlatba május 15-én a Darvas iskolában, amikor tartalmas, minden tanulót megmozgató nappal ünnepelték a madarak és fák napját.

Immár hagyománynak számít, hogy az elsős osztályok ilyenkor egy facsemetét ültetnek el az iskola udvarán, jelképezve, hogy ők is gyökeret vertek az intézményben: itt akarnak nőni, fejlődni, a közösségnek hasznos tagja lenni.

Az alsó tagozaton minden évfolyam egy-egy madárfajt választott magának, és igyekezett minél többet megtudni az állatról. Több napon keresztül folyt a készülődés, a gyűjtőmunka, az alkotó tevékenység. A „madarászás” meghatározta az egész heti munkát, a tanórákon is igen sokat foglalkoztak a témával. A projektnapon az osztályok versekkel, dalokkal, mesejátékkal, tánccal, ismeretterjesztő előadásokkal mutatták be választott madarukat.

Az ötödik évfolyam a gólyák különböző fajtáit, életmódjukat mutatta be power point-előadással, összefoglalójukat egy elgondolkodtató és humoros animációs filmmel zárták. A hatodikosok a búbos banka életmódjáról vetítették le az általuk készített figyelemfelkeltő diákat. A 7. a előadása a kakukkról interaktív kvízjátékká változott nyereményekkel, nyelvi műveltséget fejlesztő feladatokkal és madárhang felismeréssel. A 7. b is erről a fészekparazita madárról tartott nagyon érdekes és alapos bemutatót. A nyolcadik évfolyam a madarak mellett kiemelten foglalkozott bizonyos fafajtákkal, a nemzeti parkok sajátosságaival és a természet kínálta kikapcsolódási lehetőségekkel. A nagy kócsagot és a karvalyt ezután biztosan mindenki fel fogja ismerni.

A Madarak és fák napi közös időtöltés hasznos és ösztönző volt; emlékezetessé tette a természet e szép ünnepét, a gyerekeket pedig elkötelezettebbé a természet értékei iránt.


 

Kövessen minket a Facebookon is!