Közélet 2013. december 27. 08:31

Nagycsaládosok Kiskunfélegyházi Egyesülete

Képgaléria
Nagycsaládosok Kiskunfélegyházi Egyesülete
Idén ünnepelte fennállásának 20-dik évfordulóját a Nagycsaládosok Kiskunfélegyházi Egyesülete. A NOE tagegyesületeként működő helyi közösséget a dél-alföldi régió legaktívabb csoportjai közé sorolják. Ebben meghatározó szerepe van Tarnóczki Sándorné Tündének, aki háromgyerekes édesanyaként 15 éve tagja, 5 éve pedig elnöke a Nagycsaládosok Kiskunfélegyházi Egyesületének. Tőle tudjuk: a közösség legnépesebb családjába néhány hete érkezett meg a tizenegyedik gyermek.

– Sokan nem tudják, hogy nagycsaládosnak nem csak az számít, aki három, vagy több gyereket nevel! Az egyesület tagja lehet az is, akinek a gyerekei idő közben már felnőtt korba kerültek. Az én fiaim például 28, 25 a lányom pedig 19 éves. A lányom minden rendezvényünkön, legidősebb fiam az egyesülettel kapcsolatos adminisztratív teendőkben, pályázatírásban is segítségemre van. Egyébként védőnőként dolgozom, munka mellett, társadalmi megbízásként, azaz anyagi ellenszolgáltatás nélkül látom el az elnöki teendőket.  A félegyházi egyesületnek mintegy 200 család a tagja, ami mintegy 1.000 főt jelent – családonként évente mindössze 6 ezer forint tagdíj foglalja össze az adatokat az elnök asszony.

– Nyilvánvalóan sok minden összeköti a nagycsaládokat, így önmagában a találkozás öröme is fontos számukra. Milyen további célok megvalósítását tűzte ki célul az egyesület?

– Alapvető célunk az élet és az anyaság tiszteletére nevelés, a házasságért és a jövő generációjáért érzett felelősség erősítése, a nagycsaládosok sajátos érdekeinek képviselete és szolgálata. Szeretnénk felmutatni a társadalomnak azokat az értékeket, amelyeket a nagycsaládosok képviselnek. A nagycsaládok egymást ismerő és segítő közösségekké szervezésével, a közösség működtetésével a tagok között is közvetlen, élő kapcsolat alakul, nő az összetartás ereje, ugyanakkor a társadalom számára is testközeli élménnyé válik, hogy lehet felelősséggel vállalni három-négy, vagy akár több gyereket is, és értelmesen, tartalmas gyermekkort biztosítva felnevelni őket

– Milyen módon tud az egyesület segítséget nyújtani a családoknak?

– A hangsúly a közösségépítésen van, de bizonyos érdekvédelmi kérdésekben is tudunk segíteni, például, hogy hogyan juthatnak hozzá az érintettek különböző juttatásokhoz…  A segélyezés nem célunk! Elsősorban a nagycsalád szépségét, értékét szeretnénk reprezentálni. Azt, hogy a házasság, a gyermekvállalás örök érték, tehát ma sem időszerűtlen! A mi törekvésünk, hogy segítsünk ezeknek a családoknak közös élményekhez megfizethető áron, vagy ingyen hozzájutni. Legjelentősebb esemény ebben az évben a családi nap volt, amelyen huszadik évfordulónkat ünnepeltük meg. Nagyon sok kirándulást szervezünk: idén például jártunk Ópusztaszeren, ahol megnéztük a Feszty-körképet, voltunk a régiós családi napon Orosháza-Gyopárosfürdőn, a nagycsaládosok őszi találkozóján Mosonmagyaróváron. Harmadik éve már, hogy különvonatot szerveztünk erre a találkozóra: két éve Pécsen, tavaly Gyulán voltunk így. Ezúttal Szegedről indult a vonat, és Monorig szedtük össze az embereket. A találkozó 1500 résztvevőjéből 550-en érkeztek az általunk szervezett vonattal, fejenként, oda-vissza ezer forintos költséggel (hat év alatt ingyenesen).  Ezek az események életre szóló élményekkel gazdagítják a családok, a gyerekek életét. Szinte minden hónapra jut egy nagyobb rendezvény, emellett a havi összejöveteleink alkalmával is mindig igyekszünk vonzó programot összeállítani. A karácsonyt övező időszakban a szokottnál is több rendezvényünk van. A művelődési központban és a szakmaközi művelődési házban minden évben több más szervezettel együtt szervezünk Mikulás és karácsonyi ünnepséget. Idén például három családot küldtünk a Karácsonyi fény című rendezvényre, és az országos egyesület budapesti rendezvényén is képviseltetjük magunkat. A felújított Erkel színházban december 28-án lesz a közös ünneplés: gyermek- és kulturális programokkal, valamint a Nabucco című előadás megtekintésével.

– A tagdíj nyilvánvalóan nem elég ennyi program megszervezésére. Miből teremtik elő a forrást?

– Nagyon sokat pályázunk, és 2013 különösen eredményes volt e téren. A Nemzeti Együttműködési Alap működési és szakmai pályázatán 350-350 ezer, a Nemzeti Családi és Szociális Intézet pályázatán kétszer 500 ezer, míg az országos szervezet belső pályázatán 90 ezer forintot nyertünk.

– Milyen tervek vannak 2014-re?

– A MÁV szervezésében márciusban Budapestre, a Parlamentbe, áprilisban a Bikali Élménybirtokra májusban a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumba, nem sokkal később Nyíregyháza Sóstóra, a vadasparkba, júniusban pedig Siófokra és Tihanyba tervezünk kirándulást. Tervezzük, hogy a szokásos nagyrendezvényeinket megtartjuk: családi nap, Mikulás ünnepség, elmegyünk az őszi országos találkozóra Budapestre a vasúttörténeti parkba, további NOE tagkártyához kötött kedvezményeket biztosítunk a tagoknak. Bízunk benne, hogy jövőre is nagyon sok gyereket, szülőt tudunk maradandó élményhez segíteni.

Kövessen minket a Facebookon is!