Szamosi Endre 2015. november 16. 11:30

Képviselők munkában: Szamosi Endre - 4. választókörzet

Képgaléria
Képviselők munkában: Szamosi Endre - 4. választókörzet
– Tősgyökeres félegyházi vagyok, már a szüleim is itt éltek és dolgoztak. Édesapám igazgatóként a város legszebb iskolájává igyekezett tenni a József Attila iskolát. Ő adta a példát arra, hogy a város szépítésében és építésében magam is részt vegyek – kezdi a beszélgetést Szamosi Endre. Precizitását ismerve nem lepődök meg azon, hogy ezúttal sem bíz semmit a véletlenre. Vaskos dossziéval érkezik, amiből gondos egymásutánban kerülnek elő a jegyzetek, az önéletrajz, a kivágott újságcikkek, és a közös körzetlátogatásunk tervezett állomásai, táblázatba szerkesztve.

Elidőzünk még a gyermekkor meghatározó élményeinél. Megtudom: az édesapától szigorú, következetes és emberséges nevelést kapott a két fiú, az édesanya pedig a gondoskodó „tyúkanyó” volt a családban. Szamosi Endre megerősítette sejtésemet, miszerint nem könnyű az élete az iskolaigazgató gyerekeinek. A fiúknak még az ártatlan diákcsínyektől is távol kellett tartaniuk magukat, hiszen tudták, hogy felelősséggel tartoznak az édesapjuknak.

–  Átlagos tanuló voltam, de a sporteredményeim kiemelkedőek voltak. Nyolcadikos koromban kezdtem el tornázni, a korlát és a gyűrű volt az erősségem. A Petőfi sportgimnáziumban már városi és országos tornaversenyeken is öregbítettem az intézmény hírnevét – idézi fel a sport melletti elköteleződés kezdeteit Szamosi Endre, aki 44 éven keresztül testnevelésszakos tanárként tevékenykedett. A ma is jó kiállású, 72 éves férfi rendszeresen szörfözik, úszik, sítúrákat szervez, és egy lendülettel szalad fel a negyedikre. Azt mondja, mindegyik iskolában otthagyta a kézjegyét: a bankfaluiban atlétika és kosárlabda pályát, a Dózsa iskolában aszfaltos kézilabda pályát és salakos futópályát hozott létre a gyerekek segítségével. Vallja, hogy sokat köszönhet a sportnak. Fegyelmet és következetességet tanult általa, ahogy az Ernest Hemingway

idézet mondja: „A sport megtanít becsületesen győzni vagy emelt fővel veszíteni. A sport tehát mindenre megtanít.”

A képviselő-testület doyenje nagy hasznát vette ezeknek az erényeknek például akkor, amikor két kampányban is alig néhány szavazattal maradt le riválisa mögött. Ennek ellenére – meséli – nem kedvetlenedett el, inkább még nagyobb lelkesedéssel folytatta a munkát.

– 2002-ben indultam először képviselő-jelöltként, majd 2006-ban, de csak 2010-ben nyertem.  A kampánymunkában minden alkalommal teljes odaadással vettem részt, igyekeztem személyes kapcsolatot kiépíteni a körzetben élő emberekkel. A 2010-es győzelmet követően pedig aktívan fogtam hozzá a körzet problémáinak megoldásához. Én a gyors megoldások híve vagyok, amit nem könnyítettek meg ez előző ciklus gazdasági megszorításai. Ennek ellenére sok apró sikert tudtam elérni, amelyekre büszke vagyok. Különösen nagy felelősségnek érzem, hogy körzetembe tartoznak a városközpont olyan frekventált részei, mint például a városháza, vagy a Kossuth utca egy szakasza. Ez a rész folyamatosan a „kirakatban” van: itt megfordul minden helybéli, minden látogató, átutazó, turista, és abból, amit lát, következtetéseket von le az egész városra vonatkozóan. Ennek persze vannak előnyei is. Például amikor azt tapasztalja a járókelő, hogy a város egyre szebb, tisztább, élhetőbb és virágosabb.

Útra is indulunk, hogy számba vegyük Szamosi Endre képviselői munkájának eredményeit. Közben további árnyalatokkal gazdagodik a nyugdíjas testneveléstanár, amatőr festőművész, apa, férj, nagyapa, Kiskunfélegyháza város sporttanácsnoka portréja. A megismert történetek rendre abban erősítenek meg, hogy ha valamit a fejébe vesz, arról nem mond le, míg meg nem valósítja.

– Büszke vagyok arra, hogy minden utcában fel tudok mutatni valamilyen eredményt. Napi szinten tájékozódom, megjelenek az utcákban kerékpárral, gyalog, autóval, és figyelek, beszélgetek – magyarázza a képviselő. A dr. Holló László utcán például a balesetveszélyes sövénysor megmetszését és egy kapu megrogyott oszlopának a megjavíttatását sikerült elérni, de munkája nyomán megújult a Dózsa szobor és környéke, a hivatal közbenjárásával a bíróság utáni elhanyagolt sarki telek tulajdonosa is kitakarította a területet. Szamosi Endre akkor sem esik kétségbe, ha a két keze munkájára van szükség. A Korona utcán például egy kőműves segítségével hozta helyre a patika bejárata mellett a Holló László emléktábla helyét, szemben a parkban pedig tujákat ültetett a szobor mellé, és Balla Lászlóval közösen a térburkolatát is rendbe hozatták. A Könyök utcában közmunkások segítségével tisztították ki a vízgyűjtő árkokat, és oldották meg a csapadékvíz elvezetését. A környező utcákban – például a Könyök, a Martinovics, a Daru és a Kisfaludy utca több pontján – zúzottkővel számolták fel a közterületeken a sártengert. A Zrínyi utcán az S-kanyarban stop tábla és tükör kihelyezésével sikerült csökkenteni a balesetveszélyt.

– 10 járda épült a körzetben a lakossági járdaépítési program keretében, amióta képviselő vagyok. A Kossuth utcán életveszélyes fát vágattunk ki, buszvárót telepítettünk, parkolót építettünk a Batthyány utcában, ivókút és járda készült a városháza mögött – sorolja a képviselő. Közben szót váltunk a világítótest karbantartását végző szakemberekkel – kiderül, hogy egyikük Szamosi Tanár Úr tanítványa volt – és a padon ücsörgő néni is feltesz néhány kérdést.

Végigsétálunk a Kossuth utcán, amelynek megújult járdaszakaszai mind Szamosi Endre kitartásának kézzelfogható eredményei. Kezdeményezésével elérte, hogy önkormányzati forrásból minden évben megújuljon egy-egy szakasz, és térkő váltsa fel az erősen rongálódott aszfaltot. A kezdeményezéshez a Spar üzlet tulajdonosa is csatlakozott, az épület mellett most kimaradt járdarészt pedig jövőre az önkormányzat saját költségvetése terhére készítteti el.

– Rosta Ferenc igazgató alpolgármester úr elképzelése is összecsengett azzal, hogy ugyanabban a koncepcióban épüljön meg a Móra Ferenc Gimnázium előtti tér, mint a templomkert. Ez a látványos munka is a végéhez közeledik, megkoronázva a Kossuth utca képét.

Szamos Endre elárulja: figyelmet fordít arra is, hogy a mellékutcákban megvalósuló önerős járdaépítéseknél is az egységes arculat érvényesüljön. Emellett tovább folytatódik az úttest autóbaráttá tétele, a bukkanók szisztematikus felszámolásával. Megnézzük még a Holló Béla utcán a trafóházat, amelynek szégyenteljes állapotát szeretné felszámolni a képviselő, majd a látványt a megújult Mallár-kereszttel kompenzáljuk, amelyet most is virágkoszorú ölel körbe. A hosszú sétát a Közös-közben zárjuk, amelynek burkolata Szamosi Endre munkáját dicséri. Azt mondja, ez a rövidke járdaszakasz képviselői munkájának legnagyobb büszkesége. A járólapokat a piacnál felszedett darabokból mentette meg, a kivitelezésben pedig a lakók voltak segítségére. Ezzel nem csak biztonságos járdát, de a közösen végzett munka élményével összekovácsolódott közösséget is nyertek.

Tóth Timea




 

Kövessen minket a Facebookon is!