Közélet 2015. december 7. 14:00

Félegyháza és térsége felkészült az uniós pályázatokra

Képgaléria
Félegyháza és térsége felkészült az uniós pályázatokra
Több mint 12 ezer milliárd forintos uniós forrást fordíthat fejlesztésekre Magyarország a 2014-2020-as időszakban. Ebből az összegből Bács-Kiskun megye 63 milliárd forint közvetlen támogatásra jogosult. A térség polgármestereinek és vállalkozóinak arról tartottak tájékoztatót a városházán, hogy elképzeléseik megvalósításához milyen pályázati lehetőségek nyílnak meg. Rákossy Balázs államtitkár a kormány törekvéseiről, Lezsák Sándor országgyűlési képviselő a választókörzet lehetőségeiről, Csányi József polgármester pedig Félegyháza elképzeléseiről adott tájékoztatást a tanácskozás előtt megtartott sajtótájékoztatón.

Rákossy Balázs elmondta, 2017 közepéig szeretnének minden pályázati forrást megnyitni. Elsősorban a foglalkozás bővítéséhez kívánnak támogatást nyújtani, a magyar tulajdonú kis- és középvállalkozásokat, a feldolgozó ipart fejlesztve. Legfontosabb területekként a jármű-, az élelmiszer-, a gyógyszeripart, valamint az egészségügyhöz kapcsoló tevékenységeket, beruházásokat említette.

Lezsák Sándor a térség országgyűlési képviselője arról szólt, hogy a körzetben Kiskunfélegyháza, Kiskunmajsa és Izsák által közösen működtetett gazdaságélénkítő egyesület eredményesen hangolja össze a fejlesztési igényeket. A siker kulcsa lehet, ha az önkormányzatok és vállalkozások nem látványberuházásokban gondolkodnak, hanem a gazdaságot élénkítő, a térséget fejlesztő elképzeléseket fogalmaznak meg.

Csányi József arról számolt be, hogy Kiskunfélegyházán a gazdaságfejlesztés kiemelt szerepet kap. A konkrét fejlesztési tervek már kidolgozottak. Ezek alapján az önkormányzat tulajdonában és működtetésében lévő intézmények energetikai ellátásának fejlesztését, megújítását szeretné elérni a város. A jelenlegi ipari park területének 90 százalékát már birtokba vették a vállalkozások. Ezért indítjuk el az „Ipari Park 2.” programot, amihez 1,4 milliárd forintos támogatást szeretnénk elnyerni. Ezt a pályázati elképzelést a környező települések polgármestereivel közösen alakítottuk ki, és már benyújtották a megyei közgyűlés elnökéhez.

A városközpont fejlesztése, felújítása érdekében Félegyháza bekapcsolódik a Zöld Város programba is –tette hozzá a polgármester.

s. r.




 

Kövessen minket a Facebookon is!