Közélet 2015. december 10. 14:40 Forrás: MTI

Kamatot vált a Diákhitel

Kamatot vált a Diákhitel
Néhány hét múlva kamatot vált a Diákhitel, a Diákhitel Központ azt reméli, hogy csökkenni fog a kamatszint - jelentette ki a szervezet marketing és kommunikációs igazgatója az M1 műsorában.

Imre Zita hangsúlyozta, hogy a Diákhitel kamata már most is nagyon alacsony egy banki személyi kölcsönhöz viszonyítva. A szabad felhasználású Diákhitel 1-hez 4,9 százalékos kamattal juthatnak a hallgatók, képzési formától függetlenül. A 2 százalékos kamatú Diákhitel 2-t pedig kizárólag önköltséges képzésben részt vevők kérhetik, képzési díjuk kiegyenlítésére.
 

Könyvekre, albérletre költenek

Az igazgató kiemelte, hogy kutatásokat szoktak végezni arról, mire költik a hallgatók a Diákhitel 1-et. Az érintettek ötven százaléka úgy nyilatkozik, hogy nem tudott volna diplomát szerezni, ha nem vette volna fel a kölcsönt, további harminc százalékuk pedig azt mondja, hogy az egyetemi élethez szorosan kapcsolódó kiadásokra - például könyvekre, laptopra, albérletre - fordítja az igényelt összeget. Húsz százalék azt vásárol a hitelből, "amire éppen szüksége van".

Imre Zita emlékeztetett, hogy még egy hétig lehet idén Diákhitelt igényelni. Hangsúlyozta, hogy aki december 15-éig eljuttatja kérelmét a Diákhitel Központhoz, január 15-én megkapja a kért összeget. A Diákhitel 1 egész félévre visszamenőleg igényelhető, így akár egy összegben 250 ezer forinthoz is hozzájuthat a hallgató.
 

Nem számít rohamra

Felhívta a figyelmet arra is, hogy aki december 15. után adja le igényét, csupán márciusban juthat pénzhez. Imre Zita rohamra nem számít, érdeklődésre azonban mindenképpen, mivel úgy gondolja: vannak, akiknek most jut eszükbe, hogy lesz még váratlan kiadásuk a vizsgaidőszakban.

Az igazgató úgy látja, hogy azok, akik felveszik a Diákhitelt, jóval tudatosabban kezelik a pénzügyeiket, mint az "átlagos fiatalok". Imre Zita véleménye szerint azért érdemes igényelni a kölcsönt, mert így diákként csak a tanulással kell foglalkozni, és nyugodtan lehet koncentrálni a diplomaszerzésre. Hangsúlyozta, hogy csak akkor kell elkezdeni a visszafizetést, ha megszűnt a hallgatói jogviszony.

 

Kövessen minket a Facebookon is!