Közélet 2015. december 10. 16:20 Forrás: privatbankar.hu

Így adózunk jövőre

Így adózunk jövőre
Mintegy 4,5 millió embert érint, hogy 2016-tól a személyi jövedelemadó általános mértéke 16 százalékról 15 százalékra csökken. A következő év az adózásban egyet jelent az egyszerűsítéssel és az adócsökkentéssel a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint.

A kétgyermekes szülők családi kedvezménye 25 százalékkal emelkedik, így a kétgyermekesek pénztárcájában 60 ezer forinttal több marad. A kulcscsökkentés és a családi kedvezmény növelés hatását is figyelembe véve tehát egy két átlagkeresővel rendelkező kétgyermekes család jövőre 120 ezer forinttal több jövedelemből gazdálkodhat.
 

Sertésáfa, elektromos autó

A feketekereskedelem visszaszorítása és az alacsonyabb jövedelműek segítése érdekében 2016. január 1-től 27-ről 5 százalékra csökken a sertés tőkehús általános forgalmi adója. 2016-tól még jobban megéri környezetkímélő, elektromos autót venni, hiszen nem kell utánuk regisztrációs adót, illetéket, gépjárműadót és cégautó-adót fizetni.
 

Egyszerűbb adóbevallás

Majd másfél millió magánszemély adóbevallásának kitöltésében segít már jövőre is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Ez az ún. bevallási nyilatkozat, amelyet a munkáltatónál vagy a NAV-nál lehet tenni annak a magánszemélynek, aki idén kizárólag adóelőleget megállapító munkáltatótól szerzett belföldön adóköteles jövedelmet és a törvényben foglalt további feltételeknek is megfelel.
 

A tisztességes cégek jól járnak

2016-tól az adózói minősítés jogintézménye segíti a tisztességes cégeket. Az adóhatóság negyedévente vizsgálja a cégek jogkövetési hajlandóságát. A jelesre vizsgázott cégek megbízható minősítést kapnak, amely számtalan előnnyel jár. Így például az adóhatósági ellenőrzés időtartama nem haladhatja meg a 180 napot, a kiszabható adóbírság illetve mulasztási bírság nem haladhatja meg az általános szabályok szerint kiszabható mérték 50 százalékát, egyes bejelentési, bevallási kötelezettség elmulasztása, hibás teljesítése esetén az adóhatóság, mulasztási bírság kiszabása nélkül, határidő tűzésével felhívja a kötelezettség teljesítésére az adózót, és mulasztási bírságot csak a felhívás eredménytelensége esetén szabhat ki.

 

Kövessen minket a Facebookon is!