Bense Zoltán 2015. december 11. 10:30

Évértékelő lakossági fórumot tartott Bense Zoltán

Képgaléria
Évértékelő lakossági fórumot tartott Bense Zoltán
Lakossági fórumot tartott december 10-én, csütörtökön, a József Attila Általános Iskolában Bense Zoltán, a 2. számú választókörzet önkormányzati képviselője, a városüzemeltetési bizottság elnöke. A rendezvényen vendégként jelen volt és válaszolt a felmerült kérdésekre Csányi József polgármester, Hartyáni Gyula főtanácsos és Rádi Rudolf, a városüzemeltetési osztály osztályvezetője.

A lakossági fórum elején Csányi József polgármester összefoglalta a tavaly október 12. óta eltelt időszak történéseit és eredményeit. Mint fogalmazott: az, hogy most egy jól működő, konstruktív képviselő-testület szolgálja Félegyházát, annak köszönhető, hogy a választópolgárok megértették: a hatékony munkához olyan polgármesterre és olyan képviselőkre van szükség, akik tudnak és akarnak is együtt dolgozni. Ma ez Félegyházán – néhány kivételtől eltekintve – adott.

A polgármester beszámolt az eddigi és az ezt követő változásokról az önkormányzatnál, és azok szükségességéről. Elmondta egyebek mellett, hogy a járási hivatal átköltözik az Innovációs Központba, a városházán így felszabadult helyen az önkormányzat dolgozóit a jelenleginél kulturáltabban tudják elhelyezni. A csoportokat osztályokká alakítják át, erősödik a vagyongazdálkodási és a szociális terület, mert – hangsúlyozta a polgármester – az önkormányzati vagyon kezelése megkülönböztetett figyelmet érdemel. A szociális terület – ezen belül pedig a közmunka program – még nagyobb hangsúllyal lesz jelen a város életében.

Mint a polgármesteri összegzésben elhangzott, beruházásokra idén összesen bruttó 97 millió forintot költött az önkormányzat. Ezt az összeget olyan elengedhetetlen intézményi beruházások tették ki, mint például a Hunyadi utca 6 szám alatti orvosi rendelő. Jövőre – hangzott el – egyebek mellett az SZTK épület rendbetételét tervezik, amely a felnőtt háziorvosoknak és a Kapocs intézménynek, továbbá a védőnőknek is kulturált elhelyezésre nyújthatna lehetőséget.

A jövő terveit illetően elhangzott, hogy 2017 év végéig két új kerékpárút megépítésére szeretné a lehetőséget megtalálni az önkormányzat, nevezetesen a Csanyi úttól a Szentesi útig és a Bercsényi utcán. Energetikai projektek, nyílászárócsere, épületek hőszigetelése és modernizálása, fűtés korszerűsítés terén pedig elsősorban a régi építésű iskolaépületek élveznek prioritást. Csányi József beszélt arról is, hogy minél több közintézménynél szorgalmazza napelem felszerelését az önkormányzat. Ennek szükségességét az uszoda példájával támasztotta alá, ahol éves szinten 11-12 millió értékű villamos áramot, a felhasznált villamos energia mintegy felét állítják elő a nemrégiben üzembe helyezett napelemek. A távfűtéses házaknál is keresi a költségek csökkentésének lehetőségét az önkormányzat, és az elvégzett számítások alapján a geotermikus energia hasznosítása jelentené a legjobb megoldást, ezzel 20-25 százalékos megtakarítás volna elérhető.

A város gazdálkodása jól alakult az elmúlt évben – szögezte le a polgármester. A félegyházi vállalkozások jól működtek, és a tervezett 1 milliárd 280 millió forint helyett mintegy másfél milliárd forint helyi iparűzési adót fizettek be. Ez pedig a következő évre még több fejlesztést tesz lehetővé. Csányi József beszámolt arról, hogy 2016-ban 125 millió forintot magas-, és ugyanekkora összeget mélyépítésre tervez a város fordítani. Ebből jutna az utak helyreállítására (például a Kiskun utca útcsatlakozásának és első mintegy 120 méteres szakaszának elkészítésére) éppúgy, mint az iskolák vizesblokkjainak felújítására.

Csányi József hangsúlyozta: mindemellett arra törekszik a városvezetés, hogy a félegyháziak egy jó hangulatú, közösségében összetartó városban élhessenek, ahol jó rendezvényeken találkozhatnak, régi hagyományokat ápolhatnak és újaknak is örülhetnek a bel- és külterületen élők egyaránt, ahol minden jó szándékú kezdeményezés ugyanolyan értékes, bárkitől származik is.

Bense Zoltán a körzetben megvalósult fejlesztések közül kiemelte a Szalay Gyula utcai beruházást, amellyel – mint mondta – régi álma vált valóra. Köszönetet mondott továbbá a belváros adventi díszkivilágításáért.

Hartyáni Gyula az ivóvíz és a szennyvíz projektekről beszélt, amelyek – mint fogalmazott – jelenleg a legnagyobb hatású, de a legtöbb munkát is adó projektjei Félegyházának.

A lakossági kérdések kapcsán – a konkrét, személyes ügyeken túl – felmerült többek között a Fürdőszálló sorsa, az Alsótemetővel kapcsolatos fejlesztési elképzelések, szó esett a szemétszállítás anomáliáról, és a nyomdába szállító teherautók veszélyéről.

A felmerült kérdések kapcsán Csányi József elmondta, hogy az Alsótemetőnél jelenleg 30 szabad sírhely van, így a bővítés, és ezzel együtt egy új ravatalozó megépítése lehetőségének megteremtésén dolgozik az önkormányzat. A Fürdőszálló felújítására készült tanulmány szerint 2-2,5 milliárd forintot kellene az épületre költeni ahhoz, hogy hasznosítható legyen, ami messze meghaladja az önkormányzat lehetőségeit, ezért keresik a megfelelő befektetőt, pályázatot, megoldást, de – hangsúlyozta a polgármester – nem minden áron. Éppen elég lesz – fogalmazott Csányi József – kilábalni a sportcsarnok építéséből adódó teherből. Tárgyalásokat folytat a városvezetés és Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője arról, hogy megváltsa a kormány az önkormányzatra 2022-ig még havi 34 millió forint fizetési kötelezettséget terhelő hitelt.

A szemétszállítás szóba került nehézségeire megoldást jelenthet az a napokban kötött megállapodás, aminek értelmében a zöldjáratok számát 2016-ban ismét visszaemelik 7-re – hangzott el. Horváth Gábor a VSZKSZ képviseletében elmondta, hogy havonta mintegy 100 köbméter illegális szemetet szállítanak el a szelektív szigetekről.

A jó hangulatú lakossági fórumon a lakossági visszajelzések azt erősítették meg, hogy az elmúlt esztendő eseményei közül rendkívül pozitív a parkerdő felújításának, az egyre pompásabb adventi fényeknek és a színvonalas városi karácsonyfának a fogadtatása.

T. T.
 

Kövessen minket a Facebookon is!