Közélet 2015. december 14. 08:15 Forrás: hvg.hu

Sokan bukhatják a jogosítványt jövőre

Sokan bukhatják a jogosítványt jövőre
2016-tól egy megváltozott alkalmassági vizsgán kell részt vennie annak, aki jogosítványt szeretne, vagy a régit szeretné meghosszabbítani - számolt be a napi.hu. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) módosította az egykori Népjóléti Minisztérium közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szóló rendeletét, így jövőre például az alvás közbeni légzészavart is szűrni fogják.

Ez utóbbi egy nagyon fontos újítás, mert már a légzészavar gyanúja esetén is hónapokkal elhúzódhat a jogosítvány megszerzése. A szűrést elsőként a háziorvos fogja elvégezni, majd ha szükségét látja, egy mobil mérőeszköz segítségével további vizsgálatokat végezhet, vagy szükség esetén a pácienst elküldheti egy alváslaborba. Ennek elvégzéséig nem hosszabbítják meg a jogosítványt.

Az Emmi szerint közel 100 ezer embert érint az alvási apnoé, vagyis alvás közben kialakuló légzészavar. Az ilyen betegek éjszaka többször is felébredhetnek, amiatt kialvatlanok lehetnek, mindez pedig befolyásolhatja a vezetési képességet. 2014-ben 290 baleset történt azért, mert a sofőr elaludt a volánnál.

A napi.hu szerint a jogosítvány meghosszabbításában továbbra sem lesz változás, vagyis az új okmány elkészültéig még vezethetünk a régivel, amihez egy 2 hónapra szóló igazolást kap a sofőr.




 

Kövessen minket a Facebookon is!