Közélet 2015. december 12. 16:20 Forrás: keol.hu

Évzáró megbeszélést tartott a megyei közgyűlés

Képgaléria
Évzáró megbeszélést tartott a megyei közgyűlés
A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés az évzáró ülését ezúttal Kecskeméten, a Megyeházán tartotta december 11-én. A közgyűlést megelőzően Kőtörő Miklós, a rendszerváltás utáni első megyei elnök emléktábláját leplezte le és koszorúzta meg Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke és Kőtörő Miklós lánya, Emese. Kőtörő Miklós tragikus autóbalesetben hunyt el 1994-ben. A balesetben egy kolléganője is életét vesztette.

Rideg László elnök a két ülés közötti időszakról szó beszámolójában az önkormányzat elmúlt két havi területfejlesztési, vidékfejlesztési, megyemarketing és nemzetközi kapcsolatok terén végzett tevékenységéről szólt.

A közgyűlés megszavazta a Bács-Kiskun Megyei Turizmusfejlesztési és Marketing Nonprofit Kft. megalapítását. Problémát jelent ugyanis, hogy a turisztikai attrakciók és szolgáltatások pontszerűen jelennek meg a térségben, azok között nincs tematikus hálózat építés, hiányoznak az együttműködések, a termékcsomagok, valamint az egységes arculat és marketing. Ezért szükségessé vált egy olyan nonprofit gazdasági társaság létrehozása, amelynek céljai között szerepel a megye turizmusának összehangolt, helyi sajátosságokon alapuló, fenntartható fejlesztése, a Bács-Kiskun megyei identitás erősítése, illetve a kommunikáció hatékonyságának növelése.

A konszolidáció óta megváltoztak az önkormányzat feladatai, és az ezeknek való megfeleléshez szükség van egy elfogadott koncepció mentén kialakított nemzetközi együttműködési tervdokumentumra. A politikusok áttekintették, melyek azok a lehetőségek, amelyekkel javíthatók és erősíthetők a határon átnyúló kapcsolatok, és egyetértettek abban, hogy a szűkös erőforrásokat oda kell koncentrálni, ahol valóban eredmény várható. Ennek kapcsán született döntés arról is, hogy a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat kilép az Európai Régiók Gyűléséből (Assembly of European Regions - AER), melynek 1990 óta a tagja. Az Európai Régiók Gyűlésének céljai, tevékenysége elismerendő és támogatandó, azonban az éves tagdíj - amely jelenleg meghaladja az évi 5.000,- eurót - aránytalanul magas terhet jelent a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatnak.

Kiskunmajsa számára nagy jelentőségű a 2015-ös év: a várost - Bács-Kiskun megyében elsőként - gyógyhellyé minősítették, így olyan ismert és kedvelt gyógyközpontok mellé sorakozhat fel, mint Bükfürdő, Hajdúszoboszló vagy Hévíz. A cím birtoklása rendkívül komoly lépés a fürdőnek, a városnak és a megyének egyaránt. Hiszen ennek révén számos fejlesztési lehetőség nyílik meg. A Közgyűlés elismerése jeléül oklevelet nyújtott át Kiskunmajsa Város Önkormányzatának.

Moiskó Csilla, elnöki tanácsadó tájékoztatást adott a települési önkormányzatokkal való együttműködésről a területfejlesztési közös munkában elért eddigi eredményekről, valamint a további lehetőségekről.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Közgyűlése megtárgyalta a Közép-magyarországi régió jelenlegi közigazgatási határok mentén történő esetleges kettéválasztásának lehetőségéről szóló előterjesztést. Az alternatívák közül a Közgyűlés azt támogatja, mely szerint Budapest és Pest megye a jelenlegi közigazgatási határok mentén kettéválna és két önálló régiót alkotna. Ha ezt az Európai Bizottság elfogadja, akkor az új besorolás 2018. január 1-jével léphet hatályba.

A közgyűlés meghívott vendégeként Prof. Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos beszámolót tartott a reményei szerint Pakson létesülő, 3. generációs reaktortechnológiával készülő II. ütem építéséről és ütemezéséről.

Tájékoztatót tartott Kis Miklós Zsolt, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár is a megyét érintő kérdésekről, továbbá a 2014-2020-as időszak vidékfejlesztési programjának részleteiről.

Az ülést Domján Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezete elnökének előadása zárta, aki Bács-Kiskun megye mezőgazdaságának fejlesztési elképzeléseiről beszélt.

A karácsonyi ünnepekhez közeledve a közgyűlés elnöke, alelnöke, a megyei főjegyző, valamint a közgyűlés tagjai közös Luca-búza vetést tartottak, ami a következő esztendő bő termését jelképezi. Ezt követően a csátaljai hagyományőrzők előadásában egy bukovinai székely betlehemes játékelőadást tekintettek meg a politikusok a Garabó Vásárban.


Fotó: keol.hu




 

Kövessen minket a Facebookon is!