Közélet 2015. december 16. 16:15 Forrás: atv.hu

Változik a CSOK: 10 milliót ad az állam három gyermek vállalásakor

Változik a CSOK: 10 milliót ad az állam három gyermek vállalásakor
A családi otthonteremtési támogatásoknál 2,6 millió forint támogatást kaphat, aki két gyermekkel vesz új lakást. A háromgyermekesek, vagy azok, akik tíz éven belül három gyereket vállalnak, 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást, továbbá 10 millió forintos, 25 éves futamidejű, maximum 3 százalékos kamatozású hitelt kaphatnak - jelentette be Lázár János a 35. Kormányinfón. Közölte azt is: önerős építkezésnél 5 millió forintig visszaigényelhető lesz az áfa. Arról is szólt, hogy 300 négyzetméterig nem kell építési engedélyt kérni, továbbá készül egy mintaház katalógus is, így típustervek alapján is lehet majd építkezni.

Átszerveznék az államigazgatást

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt kezdeményezi, hogy 2016. július 1-jén jöjjön létre az állami tisztviselői kar, amelybe első körben a járási hivatalok munkatársai tagozódhatnak be - írja az MTI. A kar létrehozása egy új bértáblát is jelent: július 1-jén 30 százalékkal nőnek a bérek, a következő években pedig 5-5 százalékkal, egészen az 50 százalékos béremelés eléréséig. 2017-ben a kormányhivatali struktúra, 2018-tól pedig az összes állami tisztviselő betagozódhat a karba - közölte. Lázár János jelezte: "létszám-racionalizálás" is lesz.

A tárcavezető emellett 91 központi államigazgatási szerv átszervezését is javasolja. Ennek lényege, hogy a kormányhivatalok fogják ellátni a jelenleg az országos hatóságokhoz és hivatalokhoz tartozó másodfokú eljárásokat. A központi államigazgatási szervek többi feladata pedig - "létszám-racionalizálás" után - a minisztériumokhoz kerül. "Minisztériumok, kormányhivatalok, járási hivatalok" - Lázár János összegzése szerint így fog kinézni az új államigazgatási struktúra.





 

Kövessen minket a Facebookon is!