Közélet 2015. december 18. 10:20 Forrás: MTI - privatbankar.hu

Építési engedély: az önkormányzatoknak senki sem szólt?

Építési engedély: az önkormányzatoknak senki sem szólt?
Azzal, hogy nem kell építési engedélyt kérni egyes lakóházakra, megszűnt az önkormányzati kontroll a településkép felett. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elfogadhatatlannak tartja, hogy az építési törvény módosításával - amelyet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentett be a szerdai Kormányinfón - a 300 négyzetméteresnél nem nagyobb új lakóházak építésénél gyakorlatilag megszűnt a polgármester településképi véleményezési lehetősége, és ezzel lehetetlenné válik az egységes településarculat kialakítása, megőrzése.

Őket kihagyták

Az önkormányzati szövetség szerdai közleményében utalt az Országgyűlés által előző nap elfogadott jogszabályra, amely szerint új családi ház építésekor építési engedély helyett elegendő lesz az építési hatóságnak tett bejelentés. A MÖSZ azt írta, sajnálattal vették tudomásul, hogy az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény módosítása előtt sem volt érdemi egyeztetés a kormányzat és az önkormányzati szövetségek között.

A Gémesi György elnök - gödöllői polgármester - által jegyzett közleményben arra is felhívták a figyelmet, hogy beláthatatlan következményekkel járhat a települések lakóinak viszonyában, ha az építkezőknek nem lesz kötelező tájékoztatniuk a szomszédokat.

Közölték, arra kérik a kormányt, hogy azonnali hatállyal vonja vissza a jogszabályt, és kezdjen egyeztetést az eredeti szándékokat is érvényesítő, de az önkormányzatok szerepét is figyelembe vevő új jogszabály megalkotására, az önkormányzati szövetségek bevonásával.
 

Kövessen minket a Facebookon is!