Közélet 2015. december 17. 14:40 Forrás: VSZ - 24.hu

Sztrájkhangulat van a vasútnál

Sztrájkhangulat van a vasútnál
Több kárt okozhat a vasútnak egy sztrájk, mint amennyibe a jövő évi fizetésemelés kerülne – erre figyelmeztetett a Vasutasok Szakszervezete. Az érdekképviselet úgy tudja: a MÁV nem tervez jövőre általános bérfejlesztést, noha szóban ezt ígérték. Emiatt sztrájkhangulat kezd kialakulni – írja a Népszabadság.

A VSZ szerint romló biztonsághoz, súlyos működési zavarokhoz fog vezetni, hogy a MÁV Csoport nem folytat olyan jövedelempolitikát, amellyel a cégnél lehetne tartani a dolgozókat, és végképp nincs remény arra, hogy új embereket nyerjenek meg a vasutas szakma számára. A vasutasok bére már alaposan le van maradva a nemzetgazdasági átlagtól – közölte a szakszervezet elnöke.

Az érdekképviseletek arra kaptak ígéretet, hogy a bérmegtakarítás terhére még idén kapnak a dolgozók pluszpénzt, fél százalékkal emelik az önkéntes nyugdíjpénztári támogatást, és a bértömeg fél százalékából differenciáltan emelik az alapbért egyes munkakörökben. Meleg János elnök szerint a vasutasok türelme vészesen fogy, közel az idő, amikor a legtöbben úgy érzik majd, hogy már nincs mit veszíteniük, és ez országos sztrájkhullámot indíthat el.


Fotó: illusztráció



 

Kövessen minket a Facebookon is!