Közélet 2016. január 4. 13:20 Forrás: adozona.hu

Számos jogszabály változott január 1-jétől

Számos jogszabály változott január 1-jétől
Januártól a tavalyi évközi módosításokat követően számos ponton változnak a járulék-, az önkéntespénztári, továbbá a tb-ellátási szabályok.

Fontosabb változások a társadalombiztosításban 2016. január 1-jétől:

A személyi jövedelemadóból elegendő jövedelem híján nem érvényesített családi kedvezmény 15 százalékának megfelelő összeg érvényesíthető járulékkedvezményként (a korábbi 16 százalék helyett), de továbbra is legfeljebb a fizetendő járulék mértékéig.

Havi 7050 forintra nő (6930 forintról) az egészségügyi szolgáltatási járulék, amit a nem biztosítottaknak, a társas vállalkozásoknak a nyugdíjas tag után, továbbá a nyugdíjas egyéni vállalkozóknak kell fizetniük. (A központi költségvetés személyenként továbbra is havi 5790 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot fizet a nemzeti kockázatközösségbe tartozók – például a nyugdíjasok, a gyesben, gyedben részesülők, a szociálisan rászorulók – után.)

Az úgynevezett együtt folyósított ellátások összege (amiben azok az 1998. január 1-je előtt megözvegyültek részesülhetnek, akik saját nyugdíjuk mellé elhunyt házastársuk nyugdíjának 60 százalékát is kaphatják) 84 975 forintról 86 335 forintra nő.

Létrehozható egészség- és önsegélyező pénztár is (ilyen pénztárak korábban csak önállóan működhettek).

Ezentúl támogatók is nyújthatnak a pénztári tagok meghatározott körének támogatói adományként célzott támogatást.

A nyugdíjpénztáraknak járadékszolgáltatást is kell biztosítaniuk tagjaik részére (e kötelezettség alól az ezer fő alatti pénztárak mentesülnek). Ha a tag öt éven belül eléri az öregséginyugdíj-korhatárt, részére a pénztárnak tájékoztatást kell nyújtania a várható járadékról. Az egészségpénztárak a befizetésekből legfeljebb 10 százalékot vontatnak le a működési és a likviditási alapra (korábban jogszabály nem írt elő ilyen korlátot). A választható portfóliós rendszert működtető pénztárak tagjai több portfólióban is elhelyezhetik megtakarításaikat.

Minden maximális összegben megállapított gyed összegét felül kell vizsgálni, és az új összeget a tárgyévre érvényes összeghatár figyelembevételével kell megállapítani. A gyed maximuma továbbra is a minimálbér kétszeresének a 70 százaléka (2016-ban havi 155 400 forint).

Már a gyed első napjától lehet munkát végezni, a gyesen lévők a gyermek féléves korától dolgozhatnak (korábban mindkét ellátásnál csak a gyermek egyéves korától lehetett).

A családi pótlék folyósításának feltétele, hogy a megfelelő korú gyermek óvodába járjon (korábban csak a tankötelezettség elmulasztása miatt volt szüneteltethető az ellátás).

 

Kövessen minket a Facebookon is!