Közélet 2016. január 12. 10:20 Forrás: vg.hu

Az idén még a határidőkre sem kell figyelni az adóbevallásnál

Az idén még a határidőkre sem kell figyelni az adóbevallásnál
Az idén azok járnak jól az adóbevallással, akik igazán nem szerették az ívek kitöltését, mert még ha nem választhatják is az egyszerűbb formákat, akkor is kapnak kedvezményt: ha például elfelejtik a bevallást, nem büntetést kapnak, csak figyelmeztetést. Viszont először és utoljára fordul elő, hogy összesen öt bevallási forma közül lehet választani – jövőre kettő megszűnik, és egy újabb jön helyettük.

A munkáltatók lassan kiosztják a tavalyi évről szóló elszámoló íveket, mindenkinek meg kell kapnia január végéig a szükséges dokumentumokat, ám már itt érdemes jobban figyelni a szokásosnál. Az idén ugyanis bővült az adóbevallási módszerek lehetséges köre: az adóhatóság új formában készíti el a bevallást. Ez nem sokban fog különbözni attól, mint ha a munkáltató készítené el: azon a papíron, amelyen az elszámolást átveszik, azt kell bejelölni, hogy bevallási nyilatkozatot tesznek (vagyis kérik, hogy a NAV számoljon helyettük). Onnantól kezdve mindent intéz a NAV, és ha nincs különbség az évközben levont és a befizetendő adó között (vagy az nem nagyobb ezer forintnál), akkor más dolga nincs is ezzel az embernek. Igaz: ez a munkáltatói bevallásnál sincs igazán másként – márpedig a bevallók jelentős része (15 százalék) eddig is így számolt el az állammal. Ők jelentik egyébként az elsődleges célcsoportját az új bevallásnak, hiszen nagyjából azokra vonatkozik a lehetőség, akik eddig is odaadhatták a munkáltatóknak a bevallási feladatot.

Mindkettőnél feltétel, hogy a jövedelem csak munkáltatótól származzon (tehát lakásbérbeadásból például nem), ám amíg a munkáltató akkor is kitölti az íveket, ha érvényesítünk kedvezményt, addig a NAV azok esetében visszautasítja ezt, akik az adóból önkéntes pénztárba vagy nyugdíj-előtakarékossági számlákra, biztosításra utaltatnának át kedvezményérvényesítésként.

Ez az új bevallási forma tulajdonképpen két eddigi (nem túl népszerű) bevallási formát vált fel, ezeket az idén utoljára lehet választani. A söralátét-bevallás esetében csak a bevételt, a fizetendő és a befizetett adót kell beírni, ám ez számos esetben nem alkalmazható (például akkor, ha a házastársak ketten érvényesítik a családi járulékkedvezményt). Az egyszerűsített bevallás is idén lesz utoljára: itt szintén a NAV készíti el az adózó helyett a bevallást (ezt szélesebb körben lehet kérni, például azoknak is, akik ingatlant adtak bérbe).

A többség eddig a hagyományos bevallást választotta, most már csak az a kérdés: ez így marad-e a jövőben is. 2017-től ugyanis már mindenkinek, akinek van ügyfélkapus regisztrációja, a NAV maga készít egy bevallási ajánlatot.


 

Kövessen minket a Facebookon is!