Gazdaság 2016. január 25. 08:15 Forrás: vg.hu

A forró nyár betett a mezőgazdaságnak

A forró nyár betett a mezőgazdaságnak
A közepesnél jobb évet zártak tavaly a hazai gabonatermesztők, igaz, a megelőző évhez képest minden fontosabb szántóföldi növény termésmennyisége csökkent – derül ki a KSH által közzétett adatsorból. Tavaly 4,7 százalékkal kisebb területen 2,6 millió tonnával, azaz mintegy 15,7 százalékkal kevesebb gabona termett az előző évihez képest.

A visszaesés drámainak hat, ám a csökkenés fő oka a rendkívül erős 2014-es bázis. Tavalyelőtt a legfontosabb növények közül több, így a kukorica, a napraforgó és a repce is rég nem látott mennyiségben termett, 2014-ben csaknem százéves rekordok dőltek meg ezeknél a növényeknél. Mindez azért is jelentős, mert a felsorolt három növény adja a hazai mezőgazdasági kibocsátás több mint negyedét.

A tavalyi adatok ezt már nem tudták megközelíteni, főként a kedvezőtlen időjárás miatt. Igaz, az aszályos nyár számlájára írható veszteség után a 2015-ös kukoricatermés így is 91,4 százaléka a megelőző öt év átlagának. Búzából 5,3 millió, napraforgóból 1,5 millió, repcéből pedig 584 ezer tonna termett tavaly. A legnagyobb mértékű visszaesés azonban a nemzetgazdasági szempontból is jelentősnek számító kukorica esetében történt, itt 6,5 millió tonna termett, ez 27 százalékos visszaesést jelent 2014-hez képest.

A múlt év eredményei elmaradtak ugyan a 2014-es történelmi rekordoktól, de így is jó évet zárt 2015-ben a magyar mezőgazdaság – értékelte Czerván György az adatokat. A Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára hozzátette, a tavalyi év az elmúlt évszázad harmadik legforróbb nyarát hozta, s ez különösen az őszi betakarítású növényekre hatott kedvezőtlenül.


Fotó: illusztráció






 

Kövessen minket a Facebookon is!