Közélet 2016. február 1. 16:20 Forrás: faktor.hu

Országos pedagógussztrájk lesz február 13-án

Országos pedagógussztrájk lesz február 13-án
Országos tüntetést szervez a pedagógusok sztrájkbizottsága február 13-án, szombaton. A köznevelés és a pedagógusok helyzetének javításáért demonstrálnak.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a pedagógusok sztrájkbizottsága nevében közölte azt a 25 pontos követést, amelyben többek között szerepel a tananyag és a kötelező tanulói óraszámok csökkentése is. Hozzátette: követelik az általános iskolában a délután 4 négy óráig tartó kötelező bennmaradás megszüntetését és eltörölnék a kötött munkaidőt is. A köznevelési törvényben ismét megjelenítenék az Országos Köznevelési Tanácsot és a Közoktatás-politikai Tanácsot, visszaállítanák az intézményvezetők munkáltatói és gazdálkodási jogát, valamint jogszabályban rendeznék a szakképzési centrumok helyzetét.

"Vissza kell adni a szabad tankönyvválasztást is" - mondta az érdekvédelmi vezető.

Galló Istvánné szerint köznevelésben közel 50 ezer, az oktatást, a nevelői munkát segítő dolgozó bérét is rendezni kell, ennek érdekében pedig ideiglenes pótlékra tettek javaslatot. A pedagógusok elkeseredettek, mert évek óta azt látják, hogyan rombolják és verik szét a közoktatás rendszerét, amiben a gyerekek a legnagyobb vesztesek. Ha nem hajlandó a kormány rendszerszintű változtatásokra, akkor elkerülhetetlen lesz a sztrájk - mondta a PSZ elnöke.

Hajnal Gabriella, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke azt mondta, hogy a tüntetés nem csak a pedagógusokról szól, hanem a köznevelés jelenlegi helyzetéről és a következményekről, ami a diákokon csapódik le. Azt mondta: olyan helyzetben van az oktatás, ami a gyerekekre már nagyon rossz hatással van.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára korábban azt mondta: mostantól az ország összes tankerületében folytatódik a köznevelési konzultáció, amelynek célja, hogy megismerjék az iskolák információit, tapasztalatait és hasznosítsák őket a köznevelési kerekasztal munkájában. Azt is mondta: ahhoz, hogy a kormány a legjobban fel tudjon készülni a köznevelési kerekasztalra, a lehető legszélesebb körű köznevelési konzultációt indítják el Magyarország történetében, minden iskolának lesz alkalma elmondani a véleményét.

Az MSZP parlamenti vitát akar a közoktatásról, illetve, hogy az emberi erőforrások minisztériuma szerint idén 34 milliárd forintot költenek a béremelésének folytatására. A pedagógusok adminisztrációs terhei pedig egyharmadára csökkennek.


Fotó: illusztráció





 

Kövessen minket a Facebookon is!