Közélet 2016. február 24. 18:20 Forrás: MTI - orientpress.hu

Mégsem lesz vasutassztrájk

Mégsem lesz vasutassztrájk
Megszületett az idei évre vonatkozó bérmegállapodás a vasútnál kedden - közölte a MÁV Zrt. és a szakszervezeti oldal. A MÁV Zrt. tájékoztatása szerint az alapbéremelés mértékéről folytatott kollektív munkaügyi tárgyaláson 'a vasutas szakszervezetek többsége' elfogadta és aláírta a MÁV-csoport ajánlatát. A vállalat átlagosan 3 százalékos alapbérfejlesztést hajt végre január 1-jei visszamenőleges hatállyal azon munkavállalóknál, akiknek az alapbére nem haladja meg a 350 ezer forintot.

Emellett a vasútvállalat a rendelkezésére álló források terhére az önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal rendelkezők számára az alapbér további 0,5 százalékát kitevő önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj kiegészítést is nyújt, ezzel 2,5 százalékra növekszik a munkáltatói önkéntes nyugdíjpénztári kiegészítés - közölte a MÁV Zrt.

A vasúttársaság közleményében hangsúlyozza: saját hatáskörben, a tulajdonossal egyeztetett módon, az üzleti tervek átvizsgálását követően alakította ki az érdekképviseletekkel ismertetett bérajánlatát. A MÁV Zrt. a konszolidált leányvállalataira - MÁV-START Zrt., MÁV Szolgáltató Központ Zrt., MÁV FKG Kft., Záhony-Port Zrt., MÁV KFV Kft., MÁV Vagon Kft. - is kiterjedő hatállyal biztosítja a bérfejlesztést.

Az alapbéremelés január 1. napjára történő visszamenőleges kifizetése a februári munkabérek átutalásával egyidejűleg történik. Amennyiben a cégcsoport idei évi gazdálkodási eredményei arra fedezetet biztosítanak, a vasúttársaság - tavalyhoz hasonlóan - az év végén javaslatot tesz egyszeri kifizetésre. A MÁV Zrt. emellett folytatja a tárgyalásokat az érdekképviseletekkel egy középtávú együttműködési megállapodás megkötéséről a munkahelyek megőrzésére, a foglalkoztatás biztonságának garantálására.

A megállapodást a hét vasutas szakszervezet közül öt elfogadta. Szakszervezeti tájékoztatás szerint a megállapodás kötésre jogosultak közül aláírta a dokumentumot a Vasutasok Szakszervezete, a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) Szolidaritás a tartalmával egyetért, de az aláírásához testületi döntésre van szüksége. A megállapodás tartalmával egyetért a Mozdonyvezetők Szakszervezete és a Vasutasok Független Szakszervezete is, de a tárgyaláson résztvevőknek nem volt aláírási joguk.

Nem írta alá a megállapodást Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete, valamint a Gépészek Szakszervezete.


Fotó: orientpress.hu




 

Kövessen minket a Facebookon is!