Közélet 2016. február 27. 10:20 Forrás: MTI

Gyermek-bántalmazásokat vizsgáló munkacsoportot alakítottak az Emmiben

Gyermek-bántalmazásokat vizsgáló munkacsoportot alakítottak az Emmiben
Gyermekeink biztonságáért elnevezéssel munkacsoportot alakítottak az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi); a testület azt vizsgálja, hogy a jogszabályoknak és a szakmai előírásoknak megfelelően jártak-e el a gyermekbántalmazási és -elhanyagolási ügyekben, a megelőzésben, valamint a gyermekek veszélyeztetettségének megszüntetésében.

A szociális és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság az MTI-vel azt is közölte, hogy a munkacsoportjának tagjai közé tartozik mások mellett az alapvető jogok biztosa, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, a legfőbb ügyész, az országos rendőrfőkapitány és több minisztérium képviselője. A munkacsoport már lezárt eseteket vizsgál, és az elemzés eredményeit nyilvánosságra hozza. Hangsúlyozták, a kormány elkötelezett abban, hogy megerősítse a gyermekvédelmi jelzőrendszert.

Czibere Károly államtitkár korábban arról beszélt, a jelzés elmulasztása legalább olyan bántalmazás, mint más típusú gyermekbántalmazás. Közölték, az alakuló ülésén olyan konkrét ügyeket mutattak be, amelyek nagy vihart kavartak az elmúlt években, a társadalom egészét megrázták. Ilyen eset volt, amikor Szigetszentmiklóson a szülők súlyosan elhanyagolták gyermekeiket, vagy amikor a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kislétán a szülők embertelen körülmények között bezárva tartottak egy 11 éves gyermeket. Azt írták: az Emmi minden esetben figyelembe vette az alapvető jogok biztosának ajánlásait, és megtette a szükséges intézkedéseket.


 

Kövessen minket a Facebookon is!