Közélet 2016. április 11. 13:40 Forrás: hvg.hu

Visszavonják a vasárnapi boltzárat

Visszavonják a vasárnapi boltzárat
A kormány azt javasolja a parlamentnek, hogy még e héten vonják vissza a vasárnapi boltzárról szóló törvényt, így akár most vasárnap is nyitva lehetnek az üzletek.

Rogán Antal szerint megosztó kérdés lett a boltzár, nem sikerült meggyőzniük az embereket az intézkedés helyességéről, főleg a nők maradtak kritikusak az intézkedéssel szemben, magyarázta a miniszter. "Amikor az elmúlt egy évet kell értékelni, akkor nemcsak a gazdasági mutatókat kell nézni, hanem az emberek véleményét is" - érvelt a miniszter. 

Rogán szerint van fontosabb kérdés is a vasárnapi boltzárnál, így például a kötelező betelepítési kvóta, ezért a kormány azt javasolja a parlamentnek, hogy vonják vissza az erről vonatkozó törvényjavaslatot. Holnap már szavazásra kerülhet is a kérdés és a hétvégén már hatályba is léphet.

A bejelentés előtt Varga Mihály ismertetett egy jelentést az egy éves vasárnapi boltzárról, amit a Nemzetgazdasági Minisztérium készített a kormány megrendelésére:

- 5,6 százalékkal bővült a kiskeredelmi szektor forgalma

- a boltok többsége növelni tudta a forgalmát, főleg az élelmiszerboltok jártak, 4,9 százalékos növekedést értek el

- a gépjárműalkatrészekkel foglalkozó boltok viszont megsínylették az intezkedést

- az online pénztárgépek adatai szerint is nőtt a forgalom

- a nagyobb boltok forgalma csökkent, a kisebbeké nőtt, Varga szerint ez nem meglepetés
 

A foglalkoztatás alakulására is kitért az értékelés:

- 3300 új munkahely létesült egy éve alatt a kiskereskedelmeben

- mindeközben 6300 betöltetlen álláshely van
 

Rogán szerint a jelentés is azt mutatja, hogy teljesültek azok a célok, amiért elfogadták a vasárnapi boltzárról szóló törvényt, ennek ellenére eltörlik az intézkedést.







 

Kövessen minket a Facebookon is!