Helyi hírek 2016. augusztus 16. 08:00

A Kossuth-díjas festőművészre, városunk díszpolgárára emlékeztek

Képgaléria
A Kossuth-díjas festőművészre, városunk díszpolgárára emlékeztek
Holló László festőművész halálának 40. évfordulóján tartottak megemlékezést augusztus 14-én a Felsőtemetőben. A Kossuth-díjas festőművész, városunk díszpolgárának munkásságát a Holló László Képzőművészkör nevében Rátkai Zsuzsanna méltatta. A megemlékezést követően a városvezetés, a képzőművészkör, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület és az MSZP helyi szervezetének képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit a családi sírboltnál.

Holló László munkásságát ismertetve Rátkai Zsuzsanna kiemelte: Tehetséggel és szorgalommal indult és kezdte művészeti tanulmányait a Budapesti Mintarajz Iskolában. Tanárai Székely Bertalan és Szinyei Merse Pál. Komoly anyagi támogatással – a Kalmár ösztöndíjjal – került a külföldi tanulmányok lehetőségéhez  Német- és Olaszországban, majd Párizsban. A francia fővárosban 1912-ben a Függetlenek Szalonjában mutatták be három festményét. Ekkor választotta tagjai közé az Union Internationale des Beaux-Arts et des Lettres (a képzőművészek és írók szövetsége) olyan festők, írók és tudósok mellé, mint Rodin, Degas, Anatol France, Monet, Cézanne, vagy Tolsztoj. Élhetett volna Párizsban, a művészetek fővárosában, de ő úgy döntött, hazatér Magyarországra. Gazdag, alkotó életútja után pedig végakaratának megfelelően szülőföldjén, Kiskunfélegyházán, a családi sírboltban helyezték végső nyugalomra.

- Nekünk félegyháziaknak nagyon fontos, hogy ismerjük életútját, mert számunkra ennek a sírboltnak üzenete van, mindig emlékeztet bennünket , hogy milyen nagy értékek örökösei vagyunk. Éppen ezért fontosnak tartom azt is, hogy jövőre, születésének 130. évfordulójára gondoskodjunk a sírbolt teljes körű javításáról, felújításáról - zárta gondolatait Rátkai Zsuzsanna.

 

s. r.




 

Kövessen minket a Facebookon is!