Helyi hírek 2016. szeptember 28. 08:30

Az 5-ös választókörzetben egyre több a fejlesztés

Képgaléria
Az 5-ös választókörzetben egyre több a fejlesztés
Megtelt a Göllesz Viktor Általános Iskola aulája érdeklődőkkel szeptember 26-án Balla László lakossági fórumán. Az 5-ös számú választókörzet képviselője a város, ezen belül körzete fejlesztéseiről számolt be. Az összejövetelen Csányi József polgármester a város jövő évi, valamint hosszú távú fejlesztési terveiről adott tájékoztatást. Ezek után a körzet lakói mondták el észrevételeiket, javaslataikat, és tették fel kérdéseiket. A felmerülő kérdések megválaszolásában Juhász László, a városüzemeltetési osztály vezetője is közreműködött.

Balla László elmondta, hogy idén az önkormányzat komoly közterületi és intézményi felújításokat valósított meg. Példaként említette a Móra téren nemrégiben átadott „Békás kutat”, a főutcai járdafelújításokat, a Horváth Zoltán utcában kialakított pihenő parkot, a Csólyosi út és a Kiskun utca egy-egy szakaszának aszfaltozását.

A körzetéhez kapcsolódóan elmondta, hogy a piactér környezetében és a Petőfi utcában több tucat parkoló épült meg. De a Göllesz Viktor Általános Iskola előtti járdaszakaszt is felújították, és itt is biztonságossá tették a közlekedést új parkolók kialakításával. A Molnár Béla utcai játszótér karbantartásáról folyamatosan gondoskodtak, sőt új játszóeszközöket is telepítettek. Ebben az utcában az ott élők kérésére kivágták azokat a nyárfákat, amelyek virágzásuk idején élhetetlenné tették a környéket. Elmondta, hogy itt hamarosan az elavult, balesetveszélyes járdaszakaszt is újjáépítik. A közeljövőben várható beruházások közül a piac előtti járda burkolatának cseréjét, javítását emelte ki, valamint azt, hogy tavaszig megoldják a piaccsarnok csatornarendszerének tisztítását, a vízelvezetést, valamint rendbe teszik világítást és a tetőbeázást is megszüntetik.

A körzetben több közösségi rendezvényt is sikeresen megszerveztek. A „Békás tréfás forgatag” sok környékbelit megmozgatott. A rendezvényen a körzet óvodásai, iskolásai adtak műsort, a főzőcskébe is sok csapat bekapcsolódott, és a szórakozást, az eszem-iszomot követő mulatságot is alig lehetett bezárni. De a halászléfőző verseny is nagy népszerűségnek örvendett, ami fontos azért, mert ezek a találkozások alkalmat adnak az ismerkedésre, barátkozásra éppúgy, mint a közös teendők megbeszélésére – tette hozzá Balla László.   

Csányi József polgármester a jövő évi tervekről adott tájékoztatást. Kifejtette, hogy idén az önkormányzat saját pénzügyi forrásait elsősorban a belterületre koncentrálta, de 2017-ben a külterületek kerülnek fókuszba. Ennek megfelelően folytatják a Csólyosi út és a Kiskun utca aszfaltozását, új burkolatot kap a Kossuthváros főutcája, a Dessewffy utca is.

De komoly pályázati pénzekből megvalósuló beruházásokra is számítani lehet. Ezek között az egyik legnagyobb szabású a „Zöld város” programhoz kapcsolódik, amely a teljes belvárost – benne a piacot – érinti. Felújítják a volt Vasas pályát, ahol lovas- és kutyás centrum alakulhat ki, lehetőség lesz a szabadidős sporttevékenységre, és itt épül meg a polgárőrök székháza is. A Móra Ferenc utcában pedig új, 4 csoportos óvoda épül saját parkolóval. A beruházások ezzel nem fejeződnek be, mert az önkormányzatnak kialakult, hosszú távra szóló fejlesztési tervei vannak. 2017-ben az Ipari Park fejlesztésére is komoly összegeket fordítanak. Minél hamarabb szeretnék megépíteni a kerékpárutat a Bercsényi utca teljes szakaszán, valamint a Csanyi úton az elkerülő útig. A volt SZTK épületének felújítása is megkezdődhet, amelyet ismét az egészségügy szolgálatába kívánnak állítani – tette hozzá a polgármester.

A beszámolók után a körzet lakói saját környezetükben jelentkező gondjaik orvoslását kérték. Ezek között a vízelvezető árkok, járdák és az utak karbantartásának szükségessége, a mozgáskorlátozottak közlekedésének segítése fogalmazódott meg elsősorban.

Balla László valamennyi jelzésre reagálva elmondta, hogy az önkormányzat, illetve körzetének anyagi teherbírásától függően - a fontossági sorrendet figyelembe véve - igyekeznek valamennyi problémát időben megoldani.

s. r.     




 

Kövessen minket a Facebookon is!