Kultúra 2016. október 5. 11:00

Hazajárok hozzátok!

Hazajárok hozzátok!
Deák Bill Gyula és zenekara október 8-án, szombaton Kiskunfélegyházára látogat, hogy együtt ünnepelje szeretett közönségével a Rocktár Élőzenei Bázis nyolcadik születésnapját. Ebből az alkalomból nyilatkozott a Félegyházi Közlönynek a magyar blues királya, vagy, ahogy Chuck Berry nevezte közös koncertjükön 1984-ben: „A legfeketébb hangú fehér énekes, akit valaha hallottam.”

Deák Bill életútja gyermekkorában a foci és a zene körül forgott, majd egy sportsérülés következtében amputálni kellett bal lábát. Ezek után a zene töltötte ki az idén 68 éves énekes életét. Énektanára operaénekesnek szánta, de ő hamar leszokott a magánórákról és inkább a saját útját járta. Orszáczky Miklós, a Syrius együttes világhírű, üldözött sorsú frontembere hatalmas hatást tett Billre a hatvanas évek végén. Ő vezette be a blues világába. „A blues életforma, életérzés, ami magával ragad és nem ereszt” – vallja azóta is.

A Hobo Blues Banddel töltött évei, a legendás Kopaszkutya filmbéli szerepe, valamint az István, a király rockopera a nyolcvanas évek elejére országos hírnevet hozott Deák Bill Gyulának, ami azóta is töretlen. Számos szólólemezen, rockopera és musicalszerepen, valamint szakmai kitüntetésen és életműdíjon túl a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjére a legbüszkébb, amelyet 2012-ben kapott munkásságáért.

- Szeretek a Rocktárban fellépni, hazajárok hozzátok. Elsősorban baráti, emberi dolog, ami ott történik, és ezt szemmel láthatóan érzik a vendégek is. Nagyon fontos, hogy a fiatalok is teret kapnak, a zenei táborok segítségével egy élőzenei közegben, próbatermekben és a koncerteken nőhetnek fel. Ez teszi lehetővé, hogy a Rocktár születésnapját is több generáció ünnepelheti együtt. A blues a lélekről szól, ahogy a zenész és a közönség kapcsolata is. Az élőzene varázsa még mindig magával ragadja a fiatalokat. Én ennek a híve vagyok, utálom a playback-et – mondta Bill, hozzátéve: nem volt kérdés, hogy elvállalja-e a kiskunfélegyházi koncertet.

– Többször ünnepeltem a születésnapomat én is a Rocktárban, örömmel leszek részese a könnyűzenei bázis évfordulós ünnepének október 8-án. Folyamatosan fejlődik a klub, a hangosítás, így igazán színvonalas produkciók részesei lehetnek a helyiek. Nehéz helyzetben vannak a vidéki klubok manapság, ezért sokan nem is fejlesztenek. Míg régen – az internetes és a fesztiválos túlkínálat világa előtt – elég volt egy-két plakátot kirakni a kapura és kígyózó sorok álltak a vidéki koncertek bejáratnál, manapság hihetetlen erőfeszítésekkel és a közönség komoly hűségével tartható fenn egy ilyen jó klub, mint a Rocktár  – majd nem maradhatott el a széles mosoly és az örök jelmondat sem: „Hajrá Magyarok! Hajrá Ferencváros!”



 

Kövessen minket a Facebookon is!