Helyi hírek 2017. február 17. 11:30

Előbb hideg-, majd melegaszfalttal kátyúznak Félegyházán

Képgaléria
Előbb hideg-, majd melegaszfalttal kátyúznak Félegyházán
A téli fagyok elmúltával sorra mutatják meg magukat az új és új kátyúk, rengeteg bosszúságot és komoly balesetveszélyt okozva a közlekedőknek. Korábban ennek az állapotnak a felszámolását legfeljebb a tavasz derekán tudták elkezdeni Félegyházán a szakemberek, ami előtt értetlenül állt a lakosság. Sokan tették fel okkal a kérdést: miért nem lehet a kátyúzást sokkal korábban elvégezni?


Nos, magyarázat természetesen létezik. Egyrészt a melegaszfalt-keverő telepek jellemzően csak március végén, április elején indulnak, másrészt pedig a kivitelezésre közbeszerzési eljárást kell kiírni, aminek az átfutási ideje ugyancsak késlelteti a tényleges munkakezdést. Addig pedig maradt a kátyúk kerülgetése.

A félegyházi városvezetés tavaly szakított a korábbi gyakorlattal, és „bevetette” a korai kátyúzásra alkalmas, úgynevezett hidegaszfaltos technológiát. Az eljárás ugyan meglehetősen költséges, azonban lehetővé teszi, hogy felszámolják a legveszélyesebb gödröket az utakon még a hagyományos, melegaszfaltos kátyúzás megkezdése előtt. A módszer bevált, így a 2017-ben is ezzel a módszerrel gondoskodnak arról Félegyházán, hogy a kemény fagyok okozta legveszélyesebb útsérüléseket ne kelljen a tavaszi időjárás beálltáig kerülgetni.

Az utakat tarkító gödrök hidegaszfaltos felszámolását a napokban közmunkások közreműködésével megkezdték – mondta el Juhász László, a városüzemeltetési osztály vezetője, aki hangsúlyozta: egyelőre csak a legveszélyesebb úthibák kijavítása történik meg, a többi gödröt a hagyományos módon, tavasszal javítják ki.

Bár a szakember szerint azokat a kátyúkat, amelyeket most az igen költséges és nem is túl időtálló hidegaszfaltos technológiával feltöltenek, valószínűleg az éves rendes kátyúzás során újra kell javítani. Ez egyébként ezúttal a melegaszfalt-keverő telepek indulását követően haladéktalanul megkezdődhet Félegyházán. A rugalmasságot az teszi lehetővé, hogy tavaly hároméves kivitelezői szerződést kötött az önkormányzat, így nem kell már egy közbeszerzési eljárás eredményét megvárni a kátyúzás megkezdésével.

Tóth Timea

Kövessen minket a Facebookon is!