Sport 2014. január 9. 07:16

Kis birkózók kerestetnek

Képgaléria
Kis birkózók kerestetnek
A birkózás az 1900-as évek elejétől szerepel Kiskunfélegyházán a sportágak között, a jelenlegi szakosztály pedig 1947-ben alakult, id. Besze László vezetésével. Máig ez az egyetlen sportág, amely világbajnoki címet hozott a városba: a szakosztály tagja, dr. Réczy László miután 1976-ban olimpiai bronzérmes lett Montreálban, a 1977-ben a világbajnoki címet is elnyerte.

Mindezt Szabó József, a Kiskunfélegyházi Vasas TK edzője eleveníti fel, hozzátéve: 1911-ben a félegyházi születésű dr. Varga Béla szintén világbajnoki címet szerzett a sportágban. Szabó József hangsúlyozza: mindkét klasszis a birkózás mellett nagyszerű karrierrel is büszkélkedhet: Varga Béla sebészprofesszorként, Réczi László pedig a jogi pályán ért el komoly sikereket.

Szabó József Ván Jenővel közösen végzi a Kiskunfélegyházi Vasas TK szakmai munkáját, segítőjük, Kelemen András közreműködésével.

– Egy ilyen kis szakosztálynál folyamatosak a hullámhegyek és hullámvölgyek: ha összejön egy jó képességű csoport, több év munkájára van szükség, hogy különböző szintű bajnokok, válogatott versenyzők nevelődjenek ki – mondja az edző. – Ilyen volt például az 1997, 1998, 1999-es születésű korosztály, ahonnan több bajnok, válogatott versenyző nevelődött ki. Többek között a versenyzést tavaly befejező Szabó Emese, aki 2009-ben Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett. A 10 évvel fiatalabb, most 11-14 éves korosztályból ugyancsak sok ígéretes versenyzőnk került ki. Az elmúlt évben például Rekedt-Nagy Réka, Széchenyi Ádám és Czibolya Máté diákolimpiai bajnoki címet szerzett, utóbbi kötött- és szabadfogásban is.

A Kiskunfélegyházi Vasas TK a Platán Utcai Általános Iskola tornatermében tartja az edzéseket minden hétfőn, szerdán és pénteken, 17 és 19 óra között. Jelenleg 15-16 fő aktív versenyzőik száma, de sokan vannak, akik a mozgás öröméért, a sport szeretete miatt járnak, versenyeken nem vesznek részt.

Mint azt Szabó József elmondta, szeretnék elsősorban alsó tagozatos fiúkkal és lányokkal bővíteni a létszámot. Ennek érdekében a tanítás után játékos foglalkozásokat tartanak szerdánként a Platán utcai iskolában tanuló gyerekeknek. Itt a srácok „belekóstolhatnak” a birkózószőnyeg hangulatába, és aki kedvet, tehetséget érez magában miután megismerte a sportágat, azt örömmel várják az edzéseken. S bár ezzel a lehetőséggel csak a Platán utcai iskola alsó tagozatosai tudnak élni, az érdeklődőket és jelentkezőket bárhonnan szívesen fogadják az edzések ideje alatt.

A tornaklub egyébként rendszeresen rész vesz versenyeken, országhatárokon innen és túl, így például minden évben megfordulnak az erdélyi Korondon, valamint Segesváron, nyári táborokat szerveznek a gyerekeknek Balatonnál és Erdélyben, ahol arról is gondoskodnak, hogy a sport mellett a közösségi programoknak is jusson szerep.

Arra a kérdésre, hogy kinek ajánlja ezt a sportot, Szabó József nemes egyszerűséggel azt a válaszolta: mindenkinek.

– Ez egy rendívül sokoldalú sportág, megdolgoztat minden testrészt és izomcsoportot. Remek kiegészítő akár atlétika, vagy labdajátékok mellett is. Nincs kimondott birkózó alkat, kővéreknél és soványaknál egyaránt megmutatkozik kiváló testformáló hatása. A birkózó lányok például kivétel nélkül nagyon csinosak. Az elmúlt évben szerveztek egy internetes szépségversenyt, ahol a legszebb birkózó hölgy címet a nálunk sportoló Vidéki Nikolett nyerte. A testformálás mellett a birkózó edzéseken le tudjuk vezetni a feszültséget, a napi stresszt, így az iskolai tanulmányok, vagy akár munka mellett hozzásegít egy teljesebb, egészségesebb élethez – magyarázza az edző.

Kövessen minket a Facebookon is!