Bugac 2017. március 14. 16:30

Ágyúlövés és sortűz a bugaci iskola ünnepségén - videóval

Képgaléria
Rendhagyó ünnepi műsorral készült a bugaci Rigó József Általános Iskola a március 15-i megemlékezésre. A történelmi eseményeket felidéző előadást követően az iskola diákjai egy bemutató során megismerhették a szabadságharc öltözékét és fegyverzetét, melyet a huszárok sortüze és ágyúlövés tett még emlékezetesebbé.


Ünnepi megemlékezést tartottak a bugaci Rigó József Általános Iskolában március 14-én nemzeti ünnepünk alkalmából. Az ünnepség részeként az ötödik osztályosok a márciusi ifjak lelkességével idézték fel a szabadságharc kezdetét. Előadásuk sikeréhez nagyban hozzájárult, hogy felkészítő tanáruk, Juhász Árpád osztályfőnök édesapja, Juhász István, Kiskunfélegyháza díszpolgára, nyugalmazott pedagógus a szövegírásban segítséget nyújtott. Az ünnep üzenetét Kovácsné Kiss Éva igazgatóhelyettes megható szavakkal tolmácsolta a résztvevők felé:

- Egy generációnak nagyon fontos feladata, hogy az utókornak gyökereket és szárnyakat adjon. És ahhoz, hogy a mi szárnyaink és a ti szárnyaitok megerősödhessenek, és a gyökereitek szépen fejlődhessenek, nagy szükségünk van nemzeti ünnepeinkre, és azokra a példaképekre, akik ezeket a gyökereket táplálják, szárnyainknak pedig lelkesedést, bátorságot, lendületet adnak.

És amikor mi szülők feltesszük a gyerkeink szíve fölé a kokárdát, akkor bízunk abban, hogy ezzel valami folytonosságot adunk át nekik, amikor pedig beszélünk erről az ünnepről, akkor hiszünk abban, hogy a gyerekek egyre jobban átérzik, és felnőve ezt tovább tudják adni. Hogy végül ezek a gyökerek, melyek a nemzetünk, és a magyarság gyökerei is, erősek, szárnyaink pedig egyre nagyobbak legyenek.

Az ünnepi műsor után Juhász Árpád tanár meglepetéseként a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület bemutatóját láthatták az iskola diákjai. A korhű ruhák és fegyverek nagy érdeklődést keltettek, de az igazi izgalmat a valódi fegyverropogás, és az ágyúlövés okozta, amely után hosszú sorokban álltak a diákok, hogy csak egy pillanatra is kezükbe vehessék a muskétákat.

K.G.

Fotó: Kiss Gabriella
 

Kövessen minket a Facebookon is!