Dr. Ónodi Izabella 2017. június 24. 23:23

Szelfik és betyárok költöztek a Kiskun Múzeumba - videóval

Képgaléria
Színes és érdekes programokkal várták június utolsó hétvégéjén a látogatókat a Kiskun Múzeumba. A Múzeumok Éjszakáján a szabadtéri programok és koncertek mellett átadták a megszépült szélmalmot, valamint eredményt hirdettek és megnyitották az „Önarckép és szelfi” kiállítást. A börtönmúzeumban a hagyományos lámpás tárlatvezetés mellett a múlt emlékei, büntettei is megelevenedtek a betyárok jóvoltából.

Gyerekeknek, időseknek, családosoknak egyaránt kedveztek programokkal a Kiskun Múzeumban a Múzeumok Éjszakáján június 24-én. A Malomudvarban a Móra Ferenc Művelődési Központ munkatársai a Terescsényi Endre Ifjúsági Képzőművész Körrel játékudvart, kézműves foglalkozást szerveztek kora délutántól. A hivatalos megnyitón Mészáros Márta múzeumigazgató köszöntötte a megjelenteket. Az országos rendezvénysorozathoz 2008-ban csatlakozott a Kiskun Múzeum, ezúttal is különleges programokkal várva a látogatókat. Ezt követően a megszépült szélmalmot dr. Ónodi Izabella, a Sorsocskák Alapítvány elnöke adta át. Ebben az esztendőben adomány, pénz és munka segítségével a szélmalom lepusztult falazata megújult és újra látogathatóvá vált. Eme összefogás hozzájárult a múlt hagyományainak, a szélmalom épségének megőrzéséhez.

„Őseink kenyere elképzelhetetlen volt szélmalmok segítsége nélkül, mi pedig nem léteznénk őseink kenyere nélkül”

A felújítás legfőbb támogatói, Papp Erzsébet és Papp Tamás mecénás okiratot adtak át Mészáros Márta múzeumigazgatónak.

A rendezvényhez kapcsolódóan a „Holló László után szabadon…” Önarckép és szelfi pályázat” eredményét Molnár István Holló László-díjas festőművész hirdette ki. Több mint 80 alkotás érkezett 50 pályázótól. A legjobb műért járó díjat Paphalmi Róbert vette át, különdíjat kapott Kovács Elizabet festménybe öntött szelfijéért.

A legjobb alkotások szeptember 15-éig látogathatóak a Kiskun Múzeumban.

A szabadtéri koncertek mellett az egyik legnépszerűbb programnak az éjszakai börtönmúzeum látogatás számított. A hideg falak és kínzóeszközök között betyárok segítségével a múlt történéseit, bűntetteit is megismerhették az érdeklődők.

Fotók: Kürti László 

G. Z.

 

Kövessen minket a Facebookon is!