Helyi hírek 2017. június 28. 11:30

Partnerek a világ minden tájáról

Képgaléria
Partnerek a világ minden tájáról
Egy újabb ígéretes program teremt lehetőséget a félegyházi székhelyű Natura Hungarica Alapítvány számára, hogy francia és magyar partnerekkel közösen további sikereket érjen el a környezetvédelem és az ifjúságsegítés terén. A projekt részleteiről Kárpáti Rita, az alapítvány elnöke számolt be.

– A franciaországi Nimes városban működő Európaház csapata egy dél-alföldi környezetvédelmi alapítványt keresett együttműködő partnernek. Így találtak ránk, és kértek fel, hogy csatlakozzunk a lakosság és a pedagógiai módszerek terén a környezettudatosságot és a fenntartható viselkedésmintákat népszerűsítő Európai Uniós programhoz.  A magyarországi partnerek – rajtunk kívül a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat, a kecskeméti Pallas Athéné és a szegedi Semmelweis Egyetem, továbbá két szegedi középiskola – és a franciaországi tükörintézmények (Nimes Metropole, az Európaház illetve felső- és középfokú oktatási intézmények) ennek során tapasztalatokat cserélnek, és közösen új projekteket dolgoznak ki.

Az első megbeszélés Franciaországban volt, s azóta már néhány tanárcserére is sor került a középiskolák között. 2018 decemberéig pedig még számos területen működnek együtt a résztvevők. Idén októberben például a franciaországi delegáció utazik Magyarországra, s itt tartózkodásuk során várhatóan Félegyházára is ellátogatnak.

A Natura Hugarica Alapítvány munkatársai addig is folyamatosan dolgoznak az egyes projektelemek félegyházi adaptálásán. A fenntarthatóság hete alkalmából például interaktív rendezvénysorozatot tartottak a Platán és a József Attila iskolák alsótagozatosainak a szelektív hulladékgyűjtés, a felelős állattartás, az egészséges életmód, a hulladéktermelés minimalizálása kérdéseit érintve. Szegeden, a Déri Miksa Szakközépiskolában pedig négy félegyházi diák ismerkedett meg a megújuló energiaforrások témakörével.

Kárpáti Rita arról is beszámolt, hogy a program során elmélyített partnerségből már további elképzelések is születtek. Egy közös projekt előkészítésén dolgoznak például a megyei önkormányzattal, továbbá egy norvég és egy izlandi partnerrel, a klímaváltozás megelőzésének lehetőséges módszereit népszerűsítve.

– A franciaországi látogatás is rámutatott arra, hogy a magyar kreativitás sokat tud hozzátenni ezeknek a projekteknek a sikeréhez, mi pedig rengeteget tanulhatunk partnereink gyakorlatorientált tapasztalataiból – mondta el az alapítvány elnöke.

A projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg.



 

Kövessen minket a Facebookon is!