Dr. Ónodi Izabella 2017. július 6. 16:00

Pattanj Palkó!

Képgaléria
Pattanj Palkó!
A Pattanj Palkó népművészeti tábort az elmúlt évben dr. Ónodi Izabella kezdeményezésére szervezték meg először. A népzenét, néptáncot és a népi kultúra valamennyi ágát népszerűsítő és tanító tábort megkedvelték a gyerekek. Éppen ezért a szervezők a folytatás mellett döntöttek, és idén a táborozók a Rocktár élőzenei bázisán július 24-étől 28-áig ismerkedhetnek meg a népi hangszerekkel, a néptánccal, valamint a népi kultúra egyéb elemeivel. A tábor részleteiről július 5-én tartottak sajtótájékoztatót a szervezők, és a foglalkozások vezetői.

A rendezvény mentora Gulyás László vándormuzsikus a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Félegyházán a népművészeti hagyományok ápolásának az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb rangja van. Az 1998-2000-es években a Padkaporos Táncegyüttes megalakulásával ez egyre erősebbé vált. A tánckultúra erősödése mellett azonban a népzenei oktatás hiányai miatt az együttesnek a mai napig nincs önálló, helyi kísérő zenekara. Remélhetően a Pattanj Palkó táborban az évek során felnevelkedhetnek azok a népzenészek, akik a táncegyüttes fellépéseinek sikeres közreműködői lesznek. 

Dr. Ónodi Izabella, a tábor ötletgazdája és legfőbb szervezője arról számolt be, hogy számos országos hírű és határon túlról érkező vendég oktatót is meghívtak a foglalkozások vezetésére. Példaként említette a Háromszék Táncegyüttesből Lukács Réka és Horváth Tas nevét, akik vajdaszentiváni táncokat tanítanak. Népzenei oktató lesz még Hunyadi Péter ének-zene, népzene tanár és etnográfus, aki a hegedűvel ismerteti meg a táborozókat. Felesége Alejandra Brum táncpedagógus dél-amerikai származású, negyedik generációs magyar szakmai vezetőként, illetve Pap Nóra diákoktatóként lesz jelen a táborban. A napi foglalkozásokon oktatóként, szervezőként részt vesz Rácz Vilmos (brácsás, kontrás), Hatvani Zsolt (furulya, bőgő), valamint Manninger Katica (népi ének) és Tarjányiné Manninger Lencsi (citera).

A tekerőlant zenei lehetőségeit Vas László vezetésével ismerhetik meg a gyerekek. A néptáncot Szengyel István és Kátai Tibor néptáncoktatók népszerűsítik.

A tábor szervezői a szülőket is szívesen látják esténként a közös zenélésen, táncon és szalonnasütésen.

A táborba még jelentkezhetnek az érdeklődők.  A jelentkezési lapokat július 17-éig kell leadni dr. Ónodi Izabella táborszervezőnél (06-20/518 6984) vagy Papp Nóra oktatónál (06-20/559-4644). Jelentkezési lap is ezeken az elérhetőségeken igényelhető.

s. r.

 

Kövessen minket a Facebookon is!