Helyi hírek 2017. július 7. 13:00

Tagadja a tizennyolc évvel ezelőtti gyilkosságot

Képgaléria
Tagadja a tizennyolc évvel ezelőtti gyilkosságot
Nem tett még vallomást a bíróság előtt az a férfi, akit azzal vádolnak, hogy 1999 szeptemberében Kecskeméten, a műkertvárosi kiserdőben megerőszakolt, megfojtott és kifosztott egy fiatal kiskunfélegyházi nőt.

Mintegy két méter magas, nagydarab, kopasz férfit vezettek be csütörtökön kéz- és lábbilincsben a Kecskeméti Törvényszékre - írta tudósításában a baon.hu. A most 41 éves Z. Jánost vádolják azzal, hogy 1999 szeptemberében meggyilkolta M. Beátát, a Liberté cukrászdában pultosként dolgozó, fiatal, kiskunfélegyházi nőt. A vádlott a rendőröknek tagadott, a bíróságon pedig eddig nem tett vallomást.

A 18 évvel ezelőtti emberölés ügyében tavaly értek el áttörést a nyomozók. Egy budapesti rablás miatt ugyanis DNS-vizsgálatot végeztek az elkövetéssel gyanúsított Z. Jánosnál, és ez a minta kapcsolódott a műkertvárosi kiserdőben rögzített egyik nyomhoz. Mint ismert, ezen az elhagyatott területen találták meg M. Beáta holttestét. A 31 éves nőt csaknem teljesen lemeztelenítették, táskája, iratai eltűntek. Hamar kiderült, hogy a nő szexuális indíttatású gyilkosság áldozata lett: megerőszakolták, megfojtották és kifosztották.

A rendőrök nagy erőkkel kezdték meg a tettes felkutatását, alapos helyszíni szemlét hajtottak végre, ekkor került a bizonyítékok közé a biológiai anyagmaradvány is. Feltérképezték a sértett kapcsolatrendszerét, több száz tanút hallgattak ki, de nem jutottak eredményre. Z. János sem akkor, sem később nem került a rendőrség látókörébe a gyilkossággal összefüggésben. Mint kiderült, főként csalásokból, lopásokból tartotta fenn magát. Álnevet használva sorra csapta be a társkereső oldalakon megismert, nála általában idősebb nőket. Több prostituálttal is kapcsolatba került, akik a műkerti kiserdőben dolgoztak. A rendőrség szerint Z. János mindenkit kihasznált, aki bizalommal volt felé. Ha valahol kitelt a becsülete, továbbállt, és újabb áldozatot fűzött be.

1999 szeptemberében éppen nem volt pénze, csavargott, a kecskeméti pályaudvaron aludt. A vád szerint szeptember 15-én este innen csalta­ el a Félegyháza és Kecskemét ­között vonattal közlekedő M. Beátát, akivel a rendőrség szerint ismerték egymást. Az ügyészség úgy véli: a nőt azért ölte meg Z. János, hogy az erőszakos közösülés miatt ne bukjon le.


Egyik tanú se jelent meg a bíróság előtt

Csütörtökön tanúkat hallgatott volna meg Surányiné dr. Pólik Edina tanácselnök, kevés sikerrel. Egy férfi, akinek a gyilkosság előtt pár héttel M. Beáta a szeretője volt, a szabályszerű idézés ellenére nem jelent meg. Felolvasott 1999-es vallomása szerint volt alibije a gyilkosság idejére. „Beát egy végtelenül jószándékú, szeretetre éhes, ezért talán kissé naiv embernek ismertem meg” – mondta a rendőröknek. Egy másik férfi tanú – aki jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik – pultosként dolgozó­ barátnője révén ismerte Beátát látásból. A gyilkosság estéjén egy pillanatra összefutottak a vasútállomás peronján, de a nőt nem látta felszállni a Félegyházára tartó vonatra, sem Félegyházán leszállni. Arra emlékezett, hogy Beáta egy kiskabátot viselt. Egy harmadik tanú azért nem jött el a tárgyalásra, mert elromlott az autója.

Fotók: Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság
 

Kövessen minket a Facebookon is!