Helyi hírek 2017. július 11. 12:30

Remek teljesítményt nyújtottak Karcagon a félegyházi aratók

Képgaléria
Remek teljesítményt nyújtottak Karcagon a félegyházi aratók
Kiskunfélegyházáról érkezett a legnépesebb küldöttség a július 8-án, Karcagon megrendezett XIII. Hármas-kerületi Kézi Aratóversenyre. Városunkat 6 csapat képviselte, és nem is tértek haza eredmény nélkül. A díjkiosztó ünnepségen a Haleszi gazdakör 2-es csapata aratásával, a Selymesért Egyesület szépen terített, hagyományos, finom étkekkel megrakott aratóreggelijével érdemelte ki a harmadik helyezettnek járó kupát és ajándékokat. De az aratópálinkák versenyében sem kellet szégyenkeznünk, hiszen Bartáné birspálinkáját is a legjobb három közé sorolta a zsűri.

– A szigorú bíráló bizottság valamennyi csapatunk teljesítményét kiválóra értékelte, így az Árpád népe, a Félegyházi legények, a Haleszi gazdakör és a Haleszi kislányok sem tértek haza elismerő oklevél, ajándék nélkül.

Az aratóversenyen a kedves fogadtatás után zeneszóval, énekkel vonult a búzatáblákhoz a 23 csapat. A versenyzőket az aratás megkezdése előtt Dobos László, Karcag polgármester és Borbás Ferenc jászkun főkapitány köszöntötte. A kaszásoknak, marokszedőknek és segítőiknek nagyon sok feltételnek kellett megfelelni ahhoz, hogy eredményesen szerepeljenek a versenyen. Fontos volt a hagyományos viselet, a kasza állapota, a kézi aratáshoz szükséges eszközök minősége. Értékelték a kötélkészítést, valamint a megrakott keresztek formáját, minőségét éppúgy, mint a tarló magasságát, tisztaságát.

Kiskunfélegyháza eddig minden Hármas-kerületi aratóversenyen jelen volt, sőt több alkalommal házigazdaként fogadta a jászok, kunok és nagykunok hagyományőrző fesztiválját. A félegyházi csapatok főszervezője minden alkalommal Ván Jenő, emeritus kiskun kapitány volt, aki a karcagi versenyt értékelve elmondta, hogy könnyű mozgósítani a közösségeket, és a csapatokban, illetve kísérőik között egyre több a fiatal. Ez reményt ad arra, hogy nem szakad félbe az aratási hagyományok ápolása. – Egy-egy ilyen összejövetel a verseny mellett alkalom az ismerkedésre, barátkozásra is. A félegyháziak például Karcagon meghívást kaptak az erdélyi Madarasról érkezett aratóktól, hogy jövőre vegyenek részt az ő versenyükön. Ma még nem tudjuk, hogy eleget tudunk-e tenni a meghívásnak, de az biztos, hogy a Hármas-kerület aratóversenyén ott leszünk – tette hozzá Ván Jenő. 

s. r.

 

Kövessen minket a Facebookon is!