Helyi hírek 2017. szeptember 20. 15:30

21. századi technika az Újtemplom tornyában

Képgaléria
21. századi technika az Újtemplom tornyában
A visszajelzések alapján, a nyáron sokan észrevették, hogy elnémultak az Újtemplom harangjai és a harangjáték. Annyi gyorsan kiderült, hogy négy év után, június 25-én ismét villám csapott az épületbe, újfent tönkretéve sok érzékeny elektronikai eszközt.

Az elnémult harangok kárfelmérése is a négy évvel ezelőtti eredményt mutatta: „elszállt” a vezérlő elektronika minden részegysége. Mivel ezek német és belga gyártmányok, a harangjátékot gyártó Perner cég szakemberei szintén bevizsgálták a készülékeket, ám az eredmény ugyanaz lett: mindent cserélni kell.

A vizsgálódások során felvetődött, érdemes lenne - a lassan elavuló technika helyett - az időközben megjelent legújabb fejlesztésű vezérlőt beépíteni. Megerősített villámvédelem mellett egy 21. századi eszköz venné át a vezérlést, számos új funkció elérhetőségét biztosítva. Ám tudomásul kellett venni, hogy annak sokrétűsége miatt a gyártó belga cég minden készüléket a helyi adottságokhoz konfigurálva állít elő, és ennek kb. egy hónap időigénye van. (Ez a cég látja el szinte a fél világot ilyen rendszerekkel.) A döntés megszületett: az országban elsőként vállaljuk, induljon el a folyamat.

Nyár lévén, a nyugati országokban kialakult szokás szerint a cégek szabadság idejére teljesen leállnak. Sajnos ez mindkét cég esetében így történt, ezért nem készülhetett el a rendszer a templom fő ünnepére, augusztus 20-ára sem. Végül szeptember 1-jén megérkezett a komplett berendezés a Perner cég szakemberével együtt, aki a késő esti órákra be is szerelte azt. Kérte, hogy mielőbb épüljön ki az internetes csatlakozás, mert még maradtak installációs feladatok, amiket „otthonról” már el tud végezni ő is és a gyártó belga cég is.

Helyi szakemberek azonnal reagáltak a feladatra, így két nap múlva a készülék internetes bemenetén ott „kacsintgatott” a jel. A gyártónál automatikusan bejelentkezett a készülék, és véglegesítették a konfigurálást. Közben az épület villamoshálózatán is elkészült a fokozott villámvédelem.

A számos új lehetőség okán újra kellett gondolni a harangok megszólalását is, főleg a harangjátékét. Az öt év alatt kialakult vélemény szerint sokszor, sokat és lassan zenél, több nem egyházi zenét is be kell vonni a repertoárba. Az egyházközség vezetése támogatta a változtatást, megbízta Fazekas Tamás kántort, az új elképzelések szerint fokozatosan alakítsa át a repertoárt. Ez a folyamat zajlik most. 

A temetési harangszó is átalakult: most már mindkét templom azonosan felépített program szerint búcsúztatja az eltávozókat. Gyengén kezd, mint mi is az életünket, folyamatosan erősödik, teljes erővel zeng, majd folyamatosan kezd gyengülni, mint mi is életünk vége felé.  Aztán csend lesz...

A rendszer első nyilvános „szereplése” a szeptember 16-i „Nyitott templomok éjszakája” rendezvény keretében az éjszakai toronylátogatók előtt történt. A látogatás vezetője a harangszobában okostelefonról vezérelve testközelből tett hallhatóvá egy-egy dalt, bekapcsolt harangokat, stb...

Összefoglalva: Kiskunfélegyházán megjelent a 21. századi harangtechnika, ami (műszakilag) egymaga képes a városban teljesen kiváltani a hagyományos harangozói feladatokat.

A gyártó és a beépítő cég köszönetét fejezi ki a félegyháziaknak, amiért elsőként adtak lehetőséget az új technika beépítésére, és türelemmel viselik az átállással kapcsolatos kellemetlenségeket.

Szabó-Szűcs József

 

Kövessen minket a Facebookon is!