Kultúra 2013. december 17. 20:52

Egy grafikus festői kiállítása

Képgaléria
Egy grafikus festői kiállítása
Szecskó Péter Nívó- és Holló László-díjas grafikus művész kiállítása látható a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

A több mint félszáz könyvet illusztrált művésznek, egy teljesen új anyaga látható a kiállító terem falain. Az utóbbi esztendőben készült pasztell- és ceruzaalkotások ezúttal is döbbenetes hatást keltenek. Tematikájában és technikájában különös, egyedi és utolérhetetlen képek közt sétálhatnak a kiállítás látogatói.

A nagyméretű pasztell képek és a kisebb ceruzaképek elénk tárják az a bensőséges viszonyt, amely az ábrázolt állatokat (és nőalakokat) összekapcsolja környezetükkel. A háttér Cézanne-os építkezéssel lágy lírai, egészen festői, míg az állatalakok szinte hiperrealisták néhol hátborzongatóan reálisak.  A két kifejezésmód gyönyörű összhangba simul. Ha egészen közel hajolunk az egyes nagymacskákhoz, olyan érzésünk lehet, hogy a valóságban centiméterekre vagyunk a puha, bársonyos, szőrrel borított testüktől. A ceruzarajzok esetében nagyon figyelemre méltó, hogy Szecskó Péter visszaadta a színes ceruza által kínált lehetőségeket s megmutatta, hogy ezzel a méltatlanul leírt kifejezőeszközzel milyen csodálatos műtárgyakat tud létrehozni.

Ugyancsak a látogatók figyelmébe ajánlhatók az egyes képek szimbólumrendszere, melyek kétség kívül olykor irodalmi töltést is feltételeznek. A női portrék vagy az egyes állatok körül látható hétköznapi, olykor idő rágta tárgyak kétség kívül elindítanak a nézőben mélyen szántó gondolatokat.

Nagyon magas szintű kiállítást rendezett a Városi Könyvtár, amikor Szecskó Péter anyagával zárja, a 2013-as esztendőt. A tárlat képanyaga szinte kinagyított folytatása a tárlóban elhelyezett könyveknek, amelynek illusztrálását Szecskó Péter az elmúlt évtizedekben végezte.

A könyvtár falai közé bevonult a Szépség, mely láttán a néző megnyugtathatja háborgó lelkét, roncsolt idegeit és néhány percre „kikapcsolhatja” ezt a felpörgött, és épp ráomolni készülő világot.

R.F.

Szecskó Péter kiállítása 2014. január 10-éig tekinthető meg a Petőfi Sándor Városi Könyvtár és Művelődési Központban.

Kövessen minket a Facebookon is!