Bugac 2017. október 8. 13:30

Hamarabb tanult meg lovagolni mint járni

Hamarabb tanult meg lovagolni mint járni
Ifj. Juhász László ismét tovább öregbítette Bugac hírnevét. A harmincegy éves hajtó a Bugaci Ménes színeiben nyerte meg a fogatvágta döntőjét a 10. Nemzeti Vágtán.

Fotó: Vajda Piroska - A győztes csapat: ifj. Juhász László és segédhajtója, Neisz Dávid Tücsökkel és Gyöngyivel

Nem volt könnyű interjúidőpontot egyeztetni ifj. Juhász Lászlóval, hiszen minden perce pontosan be van osztva. A Nemzeti Vágta után a Lipicán megrendezett fogathajtó-világbajnokságra rohant, onnan haza a családjához és a lovaihoz, majd egyik forgatásról a másikra igyekszik. Hol lóháton, hol pedig autóban ülve kaszkadőrködik, hazai és hollywoodi filmsztárok dublőreként kockáztatja az életét. Már mintegy ötven filmben vállalt kaszkadőr feladatot. Részt vett többek között a Ben-Hur, az Exodus: Istenek és királyok című történelmi kalandfilm, a Farkasember, a Sherlock Holmes, a Karib-­tenger kalózai, a Kilencedik légió, a Boszorkányvadászok, illetve a Herkules forgatásán is. Tizenhárom éve gimnazistaként csöppent a filmezés világába, első alkalommal a Mennyei királyság című filmben a főszereplő, Orlando Bloom dublőre volt. A lovaglás és a fogathajtás szeretetét világbajnok édesapjától örökölte. Mint mondta, hamarabb tanult meg lovagolni, mint járni. A filmforgatásokhoz képest a Nemzeti Vágta könnyed szórakozás volt számára. Ugyanakkor hazai közönség előtt versenyezni és nyerni mindennél nagyobb örömöt jelentett neki – nyilatkozta a baon.hu-nak a fiatal hajtó.

– Eddig – két kivétellel – valamennyi Nemzeti Vágtán részt vettem. Idén szerepeltem azonban a legjobban, ez volt a legerősebb fogatom, amivel indultam. Habár ezt a párost először hajtottam, nagyon könnyedén nyertem velük. A lovaim szinte besétáltak a célba – részletezte Juhász László, aki azt is elmondta, a verseny előtt külön-külön sokat dolgozott Tücsökkel és Gyöngyivel. Jövőre is velük szeretne nekivágni a Nemzeti Vágtának.

– A kettesfogathajtó-világbajnokságon Lázár Vilmos segédhajtójaként vettem részt. Sajnos, nem sikerült megvédenünk Vilmos világbajnoki címét. Nagyon nehéz volt a maraton, a meleg, párás időjárás sem kedvezett a versenynek, a lovak nem bírták erővel. Ennek ellenére a Lázár Zoltán, Lázár Vilmos és Hölle Martin alkotta csapat aranyérmes lett, Hölle Martin egyéniben is nyert – tette hozzá László.

– Korábban sokat álmodoztam a fogathajtó-világbajnokságról, számos világversenyen megmérettettem magam kisebb-­nagyobb sikerrel. Mára azonban elengedtem a világbajnoki álmot. A mostani világbajnokságon nagyon sok csalódás ért bennünket, ami teljesen elvette a kedvem a versenyzéstől. Ezért inkább a filmezésre koncentrálok. Nemrég fejeződött be a Robin Hood forgatása, a filmben Jamie Fox dublőreként dolgoztam. Ugyanakkor én voltam a produkció lovasszakértője, és mi biztosítottunk 70 lovat a forgatáshoz. Van olyan rész a filmben, amikor ötven fekete lóval vágtáztunk Komáromban az erődben és Budapesten egy nagy vasgyárban – ecsetelte László, aki a Kincsem című film szereplőinek felkészítésében is részt vállalt.

László gyermekkora óta a lóerők szerelmese. Egyaránt vonzódik a lovakhoz és az autókhoz. Szereti a száguldást és a veszélyt. Ezért, ha éppen nem lovagol, akkor autóskaszkadőrként pótolja az adrenalinlöketet. Az Aranyélet, a Viszkis rabló, a Valami Amerika 3. vagy Mundruczó Kornél a Jupi­ter Holdja című filmjében is kaszkadőrködött. Dolgozott a Kém című filmben, illetve Mila Kunis és Ashton Kutcher Budapesten forgatott The Spy Who Dumped Me című akciókomédiájában is.


Kocsi- és fogatgyűjteménye is van

Lászlótól azt is megtudtuk, Magyarországon egyedül­álló, 85 darabból álló kocsi- és fogatgyűjteménye van mindenféle korból. Mellette ötven saját lovuk, hozzá tartozó szakemberek, szállítókamionok, lószerszámok, nyergek, minden, ami egy forgatáshoz szükséges. Jelenleg a Juhász Team bugaci lovasbázisának bővítésén is dolgozik. Azt is elmondta, habár a forgatások miatt kényelmesebb lenne a főváros közelében élni, mégis ragaszkodik szülőfalujához, Bugachoz. Azt vallja, a mai világban az a legfontosabb, hogy alázattal és tisztelettel álljunk a munkához. Nem szereti a kifogásokat, mindig a megoldásra törekszik, legyen az bármilyen lehetetlen feladat.


 

Kövessen minket a Facebookon is!