Bugac 2017. december 22. 13:00

Igazi átélés nélkül nincs igazi karácsony

Képgaléria
Igazi átélés nélkül nincs igazi karácsony
– Néhány nap, és mindnyájunk szobájában ott fog állni a feldíszített karácsonyfa. Ez a szép fa, mint szimbólum a legnagyobb ajándékra, Jézus Krisztusra mutat, akinek eljövetelével valóság lett az, amiről az ének is szól: “az ég a földre száll”. Fontosak az ünnepi kellékek, fontosak az illatok, az ízek, fények, de a legfontosabb, hogy ezeket a kellékeket igazi tartalommal töltsük meg.

 

 

Ezekkel a szavakkal köszöntötte Faragóné Bencsik Dóra református lelkésznő december 21-én a bugaci falukarácsony ünnepségen megjelenteket, s Gyökössy Endre szavaival kívánt hiányérzet nélküli karácsonyt a résztvevőknek:

“Nem tudom, hogy érzel mikor meglátod a piacon a sok kivágott fenyőfát. Nem tudom mit érzel, mikor belefaragod a végét egy tartóba, hogy el ne dűljön. Bennem mindig van egy szorongó sajnálat, egy ilyen érzés: be kár volt kivágni és mégis milyen kedves, hogy itt lehet a szobánkban szépségével, illatával.

De vajon eszünkbe jut-e a kivágott fáról az, akit ez a kivágott fa szimbolizál, jelent, az érettünk kitépett, életből kimetszett, keresztre vert Krisztust. Mert így szeret az Isten bennünket, fiait, gyermekeit. Hogy a legdrágábbat adta. Nemcsak bölcsőbe adta, hanem halálra is adta.

Valaki egyszer azt mondta, hogy ez megbotránkoztató szeretet. Valóban érthetetlen, szinte felfoghatatlan, csak le lehet borulni előtte, mint J. S. Bach. Amikor befejezte a Máté passiót, a kottájára borulva találta a felesége sírva, és csak ezt mondogatta: meghalt Jézus Krisztus, meghalt érettem is. Ennek az átélése nélkül nincs karácsony. Ha ez kimarad belőle, csak hiányérzet maradhat utána.”

 

Fotó: Messzi-Szabó Gábor

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!