Kultúra 2018. február 1. 17:30

„Egy-egy ember meg tudja változtatni a világot”

Képgaléria
„Egy-egy ember meg tudja változtatni a világot”
Bán János, írói nevén Bán Mór Hunyadi könyvsorozatának legújabb, kilencedik kötetét mutatták be január 3-án, a városi könyvtárban. A szerzőt Kollár László önkormányzati képviselő köszöntötte. A bemutatón az új kötet mellett a korábbiakat is kézbe vehették az érdeklődők. Kállainé Vereb Mária könyvtárigazgató arról is beszámolt, hogy az olvasók körében népszerű a történelmi sorozat. Bán János legújabb kötetének bemutatása során részletesen szólt a Hunyadiak koráról, történelmi jelentőségükről. A kecskeméti újságíró, író, televíziós vezető a könyvbemutatón lapunknak arról is nyilatkozott, hogy miért tartja fontosnak a történelmi tárgyú regények írását, megjelenését.

– Tudomásom szerint az első írása 1983-ban, 15 éves korában jelent meg Időzónában címmel a Petőfi Népe hasábjain folytatásokban. Ezt követően sci-fi és a  fantasy műfaja felé fordult, amelyben sikeresnek is bizonyult, hiszen 2000-től öt alkalommal nyerte el a Zsoldos Péter-díjat, amelyet a legjobb magyar nyelvű tudományos-fantasztikus novelláért vagy regényért ítéltek meg. Ezt követően a történelem felé fordult, mi okozta az irányváltást?

– Ahhoz a korosztályhoz tartozom, akik sci-fin nőttek fel. Fantasztikus regényeket olvastunk, ilyen témájú filmsorozatokat néztünk legszívesebben. Több író kortársammal együtt így kezdtük az írással való ismerkedést. De a sci-fi  rétegműfaj volt, és majdhogynem a magunk  és a közvetlen környezetünk szórakoztatására írtuk meg „szösszeneteinket”, novelláinkat. Ami miatt a későbbiekben a történelem felé fordultam, annak hátterében egyfajta düh és értetlenség volt. Ugyanis olvasóként rengeteg történelmi regényt olvastam, és nagyon megszerettem ezt a műfajt. Egymás után olvastam olyan sorozatokat, amelyek más népek történetét dolgozták fel kalandos, vagy regényes formában. Ezek nagyon izgalmasan mutattak be egy-egy korszakot. Nem értettem azt, hogy nekünk miért nincsenek ilyen sorozataink. Ez számomra felfoghatatlannak tűnt, mivel a történelmünk annyira gazdag, érdekfeszítő, és tele van hősökkel. Nem értettem, hogy miért nem foglalkozunk történelmünkkel, főleg annak dicsőséges időszakaival, hogy megismertessük az olvasókkal. Ez inspirált arra, hogy hosszú anyaggyűjtésbe kezdjek a Hunyadi-korszakról.

– Miért pont erről az időszakról? Kapcsolódik ez ahhoz a gondolathoz, amelyet úgy fogalmazott meg a könyvbemutató során, hogy „egy-egy ember meg tudja változtatni a világot”. Ilyenek voltak a Hunyadiak?

– Szerintem igen. Hunyadi János egészen biztosan. De Mátyás király is teljesen más irányba terelte a magyar történelmet, ebben biztos vagyok. Sorozatom három nemzedékes nagy családtörténet. A három nemzedékből kettő meg tudta változtatni a magyarság történetét, sokszor a katasztrófa széléről visszarántva az országot. A Hunyadi- család  három nemzedékének történetében benne van minden tanulság és tapasztalat, ami a magyar történelemre általában jellemző. Úgy gondoltam, mindez nagyon szépen elmesélhető magunknak, beleszőve minden szépet és jót, valamint a kevésbé jót is.

– A ma bemutatott kötet a kilencedik a sorban. Hány év munkája rejlik e mögött?

– Köteteim többnyire egy-egy év termései. A 10. kötet megjelentetését az év végére tervezem. Megírása kicsit hosszabb és nehezebb munka még az eddigieknél is, mert sok-sok év történetét kell elmesélni, köztük a nándorfehérvári ostromot is. Nagyon várom, hogy megjelenjen. Ezekben a könyvekben bemutatom az egész társadalmi életet, a királyoktól a jobbágyokig. Azt, hogy hogyan éltek, miként oldották meg problémáikat. Az olvasó betekintést nyerhet abba, hogy mi, akik itt élünk, minek köszönhetjük azt, hogy egyáltalán vagyunk. Ezeket a tényeket próbálom dokumentumok feldolgozásával összegezni és olvasóim elé tárni.  

s. r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!