Dr. Ónodi Izabella 2018. április 25. 14:30

A baj nem jár egyedül – Segítsünk közösen!

A baj nem jár egyedül – Segítsünk közösen!
Aki fogyatékos gyermeket nevel, az egy életre keresztet kap a vállára. Egy olyan keresztet, amelyet szembeszélben is cipelni kell, akkor is, ha a rárakódott újabb terhek súlya alatt roskadozik a család. Török Janika szülei tizennyolc éve küzdenek a problémákkal, de ez az év, a betegségek és az anyagi gondok végleg botot tettek a küllők közé.

Van, hogy fáradhatatlanul küzdünk, hogy túljussunk egy problémán, bízunk, reménykedünk, s amikor már azt gondoljuk, hogy ennél rosszabb nem is lehetne, bizony előfordul, hogy újabb akadályokat gördít elénk az élet.

Török Janika családjának életébenis számos ilyen történet fűződik össze, amelyek közül néhánnyal korábban már mi is foglalkoztunk lapunk hasábjain. Most egy újabb megoldhatatlannak tűnő gond örvényébe kerülve, kapaszkodót keresve fordultak hozzánk, amelyben lehetőségeinkhez mérten, s az olvasók közreműködésére számítva igyekszünk segítséget nyújtani.

Középsúlyos szomatomentális retardáció. Így nevezik azt a fogyatékosságot, amely Janikát élete első pillanatától kezdve megfosztotta az egészséges élettől, a beszédtől, s amely magatartászavarral párosulva a gyermek speciális ellátását teszi szükségessé.

Édesanyja a nap 24 órája után egy újabb nap 24 óráját kezdi meg, amely sokszor már fizikailag is kimeríti. A nehéz napok között azonban vannak még nehezebbek. A megkésett mozgásfejlődésből adódó problémák, az epilepszia, az allergia és az asztma mellett a gyengült immunrendszerű, vashiányos kisfiúnál ez év elején egy autoimmun betegséget diagnosztizáltak. Gyakori, drasztikus orrvérzések hívták fel a figyelmet a problémára, s miután már több alkalommal – elesett állapota miatt végül már mentővel – kellett Kecskemétre sürgősséggel vinni Janikát, vizsgálatokat végeztek, amelynek kapcsán kiderült: életveszélyesen alacsony vérlemezkeszám okozta vérzékenységét.

A rendszeres orvoshoz járás, a kecskeméti, szegedi utak az egyébként is nehezen beosztható alacsony összegű ápolási díjból és az édesapa rokkantnyugdíjából összekuporgatott tartalékokat végleg kimerítették.

A kezelések eredményeképpen Janika állapota stabilizálódott, de örömük mellett újabb bánatuk is adódott. Tizenéves autójuknak a napokban jár le a műszaki vizsgája, de a javítás és vizsgáztatás költségeit a nehéz anyagi helyzetbe került család nem tudja önerőből finanszírozni. Az autó nélkülözhetetlen a család számára, hiszen Janika – viselkedési zavara miatt – vonattal, vagy buszon nem szállítható, így csak személygépkocsival tudják őt a vizsgálatokra vinni.



A Pizolit Kft. részéről érkezett felajánlásnak köszönhetően az autó átvizsgálása megtörtént, azonban a vizsgára bocsáthatóság feltételeként összesen 120 ezer forint összegű javítási költség merült fel. Czakó Tibor, a Pizolit Kft. ügyvezetője a műszaki vizsga díját magára vállalta, némiképp csökkentve a család terheit.

Az autó javításához szükséges 120 ezer  forint kifizetéséhez Török Janika szülei az együttérző olvasók segítségét kérik. Akik tudják, lehetőségükhöz mérten támogassák a bajba jutott családot a Sorsocskák Alapítvány számlaszámára befizetett adományaikkal!

Sorsocskák Alapítvány
11732071-20053842


A közleménybe kérjük feltüntetni: Török Janika javára.

A Török család a legkisebb adományért is köszönetét fejezi ki!

K. G.

Fotó: Kiss Gabriella



 

Kövessen minket a Facebookon is!