Dr. Ónodi Izabella 2018. május 13. 15:30

Összefogással készül el Jánoskáék autója

Összefogással készül el Jánoskáék autója
Óriási örömhír számunkra, hogy cikkünk nyomán eddig 77 ezer forint érkezett a félegyházi Török család megsegítésére helyi magánemberek befizetéseiből, a Sorsocskák Alapítvány számlájára. Nem tudunk eléggé méltóképpen köszönetet mondani azoknak, akik ily módon is tanúbizonyságot tesznek önzetlenségükről, empátiájukról. Ki tudja hányadszor is bebizonyítják a félegyháziak, hogy felelősséget éreznek egymás iránt, hogy nincs igaza azoknak, akik szerint kiveszett az emberekben az érzékenység és együttérzés. Nincs már semmi kétségünk afelől, hogy összegyűlik az autó 120 ezer forintos javítási költsége. Hála és köszönet mindazoknak, akik hozzájárulnak ehhez! A fejleményekre visszatérünk.

Van, hogy fáradhatatlanul küzdünk, hogy túljussunk egy problémán, bízunk, reménykedünk, s amikor már azt gondoljuk, hogy ennél rosszabb nem is lehetne, bizony előfordul, hogy újabb akadályokat gördít elénk az élet.

Török Janika családjának életében is számos ilyen történet fűződik össze, amelyek közül néhánnyal korábban már mi is foglalkoztunk lapunk hasábjain. Most egy újabb megoldhatatlannak tűnő gond örvényébe kerülve, kapaszkodót keresve fordultak hozzánk, amelyben lehetőségeinkhez mérten, s az olvasók közreműködésére számítva igyekszünk segítséget nyújtani.

Középsúlyos szomatomentális retardáció. Így nevezik azt a fogyatékosságot, amely Janikát élete első pillanatától kezdve megfosztotta az egészséges élettől, a beszédtől, s amely magatartászavarral párosulva a gyermek speciális ellátását teszi szükségessé.

Édesanyja a nap 24 órája után egy újabb nap 24 óráját kezdi meg, amely sokszor már fizikailag is kimeríti. A nehéz napok között azonban vannak még nehezebbek. A megkésett mozgásfejlődésből adódó problémák, az epilepszia, az allergia és az asztma mellett a gyengült immunrendszerű, vashiányos kisfiúnál ez év elején egy autoimmun betegséget diagnosztizáltak. Gyakori, drasztikus orrvérzések hívták fel a figyelmet a problémára, s miután már több alkalommal – elesett állapota miatt végül már mentővel – kellett Kecskemétre sürgősséggel vinni Janikát, vizsgálatokat végeztek, amelynek kapcsán kiderült: életveszélyesen alacsony vérlemezkeszám okozta vérzékenységét.

A rendszeres orvoshoz járás, a kecskeméti, szegedi utak az egyébként is nehezen beosztható alacsony összegű ápolási díjból és az édesapa rokkantnyugdíjából összekuporgatott tartalékokat végleg kimerítették.

A kezelések eredményeképpen Janika állapota stabilizálódott, de örömük mellett újabb bánatuk is adódott. Tizenéves autójuknak lejárt a műszaki vizsgája, de a javítás és vizsgáztatás költségeit a nehéz anyagi helyzetbe került család nem tudja önerőből finanszírozni. Az autó nélkülözhetetlen a család számára, hiszen Janika – viselkedési zavara miatt – vonattal, vagy buszon nem szállítható, így csak személygépkocsival tudják őt a vizsgálatokra vinni.


 

Kövessen minket a Facebookon is!