Virágos Félegyházáért 2018. május 23. 09:30

Virágos Félegyházáért

Virágos Félegyházáért
Idén nyolcadik alkalommal hirdették meg a szervezők a Virágos Félegyházáért felhívást. A verseny ezúttal kicsit másként zajlik, mint az előző években, a lényeg azonban változatlan: ráirányítani a figyelmet arra, hogy otthonunk, Félegyháza szépségéért, gondozottságáért mindenki tud tenni. Csányiné Pap Andreával, a verseny fővédnökével beszélgettünk.

– Szeretnénk a Virágos Félegyházáért versenybe az eddigieknél is szélesebb kört bevonni. A gyakorlott pályázók mellett ezúttal azokat is szeretnénk megszólítani, akik eddig csak messziről szemlélték a versenyt. Ezért egyrészt egyszerűsítettünk a kiíráson, másrészt a feltételeken. Nem hirdetünk meg kategóriákat, hanem gyakorlatilag mindenki számára nyitottá tettük a részvételt. A felhívás mellett egy pályázati feltételek dokumentumot is közzé tettünk, amiben a változásokat magyarázzuk. Ami a legfontosabb a módosítások közül, hogy nem csoportosítjuk sem a kert, erkély, illetve a pályázók személye szerint a versenyt. A bírálatkor azt próbáljuk meg eldönteni, hogy kinek a legbensőségesebb a kapcsolata a saját kertjével, virágos zöldfelületeivel függetlenül attól, hogy társasházról, magánszemélyről, vállalkozásról, vagy intézményről van szó.



– Mit érdemes tudni a részletekről?

– A részvételi szándékot május 31-éig lehet jelezni a szokásos módon. Jelentkezési lapot a könyvtárban, a művelődési központban, a Tourinform Irodában lehet kérni, illetve letölthető a www.kiskunfelegyhaza.hu, továbbá a www.felegyhazikozlony.hu honlapokról is. A jelentkezés lezárását követően, júniusban minden egyes pályázó kertet, erkélyt, közösségi teret meglátogatunk a zsűri tagjaival közösen. Ezt soha nem hagyjuk ki, hiszen ilyenkor a pályázó és a kert kapcsolatába is betekintést nyerünk, és mindig találkozunk valami érdekességgel is. A zsűri tagjai: Nagy Ágnes, Kiskunfélegyháza főkertésze, Szatmári Andrea, a KVI vezetője, Kiss László, a könyvtár alkalmazottja, és jómagam. A korábbi években rendszeresen felmerült, hogy látogatásunkkor nem a legelőnyösebb arcát mutatja a kert, ezért ezúttal arra is lehetőséget kínálunk, hogy aki szeretné, küldhet 3-5 darab fotót az általa preferált állapotról, például a virágzási időszakról. Ezt augusztus 15-éig bármelyik jelentkező megteheti a [email protected] email címen. A díjátadás most is a Libafesztivál alkalmával lesz, szeptember 8-án, amikor minden pályázót megjutalmazunk a bátorságáért. Ehhez örömmel fogadjuk cégek és magánszemélyek kerthez, virágokhoz, zöldnövények gondozásához kapcsolódó felajánlásait. Ezt a szándékot kérem, jelezzék a könyvtár email címén vagy telefonszámán!



– Vajon a Virágos Félegyházáért verseny serkenti a városban élők virágosítási kedvét?

– Nehéz volna elkülöníteni a felhívás hatását a többi ingertől. Az viszont bizonyos, hogy Félegyháza magán- és közterületei évről évre pompásabbak, gondozottabbak, szemet gyönyörködtetőbbek. Véleményem szerint nagy szerepe van ebben annak is, hogy jó példával jár elöl az önkormányzat zöldfelületei karbantartásával. Hiszem, hogy hat az emberekre a környezet, a virágokkal borított terek. Ehhez minden jóérzésű ember csatlakozni szeretne, hozzátenni valami értékeset. Ez pedig testet ölt tettekben: gondozott előkertekben, lakótelepi virágágyásokban, muskátlis erkélyekben… Szeretném ezúton is leszögezni, hogy a Virágos Félegyházáért versenyen nem csak azoknak a kerteknek van helye, ahol „minden fűszál a helyén van”. Bátorságra buzdítom azokat, akik eddig azért nem pályáztak, mert úgy ítélik meg, hogy az ő kertjük nem ide való, mert túl egyszerű, és biztosan háttérbe szorul majd azok mellett, ahol láthatóan kertészek munkálkodnak. Szó sincs erről! Mi azokat keressük, akik a lelküket teszik a kertjükbe! Azokat, akik tavasszal a szemükkel simogatják a rügyeket, hagymácskákat, akik a szeretetükkel táplálják kertjük szépségét.



– Ön ezek közé tartozik?

– Szeretem a saját kertemet létrehozni, karbantartani és gyönyörködni benne. A virágok, a színek, a természettel való közvetlen kapcsolat mind lelket melegítő és nyugtató számomra is. Sokat tanulok a zsűrizett kertekből, azok gondozóitól. Előfordul, hogy magokat, virágokat, palántákat is cserélünk a gondolatok mellett. Számomra is különös lehetőség a kert a feltöltődésre, kikapcsolódásra. Sokat kapok ezektől a percektől. Nem csak vízzel, a szememmel, a szeretetemmel is táplálom, gondozom a növényeimet.


 

Kövessen minket a Facebookon is!