Dr. Ónodi Izabella 2018. május 23. 08:30

Fogas kérdés a betűbölcsiben

Képgaléria
Fogas kérdés a betűbölcsiben
A Petőfi Sándor Városi Könyvtár adott helyszínt a május 22-i Betűbölcsinek. A meghívott szakember, dr Ónodi Izabella, fogorvos volt, aki két gyermek anyukája, így számára is "fogas" kérdés a fogak állapota.

A programon résztvevő anyukák gyerekekkel érkeztek. Amíg a felnőttek a fogak állapotáról és ápolásáról diskuráltak, addig a gyerkőcök élvezhették a könyvtár gyermekrészlegének játékait és mászókáját. Családias hangulatban telt a délelőtt, aminek egész időtartama alatt lehetőség volt a szakembernek kérdéseket feltenni, és megmutatni a gyerekek fogazatát.

A meghívott vendég előadó a jelenlévő anyukák figyelmét felhívta a megelőzésre és a rendszeres ellenőrzésre. Akár már 3 évesen elkezdhetjük a gyerekek fogazatát ellenőriztetni. Sokkal egyszerűbb úgy hozzászoktatni a kicsiket az orvoslátogatáshoz, ha még nincs semmi baj, így pozitív élménnyel távoznak. Így ha kezelésre lesz szükség, már teljes biztonságban érzik magukat az orvosi székben. A doktornő hangsúlyozta, hogy nem elég a maradandó fogakat ápolni, a tejfogak védelme is ugyanolyan fontos. A fogak védelme kihat az életminőségre és az egészségre is. A rágás gyakorlása igazán fontos, amit nyers gyümölcsökkel és zöldségekkel érhetünk el. Az édesszájú gyerekek szüleinek sem kell elkeseredni, mert nem kell eltiltani a gyereket az édes, cukros dolgoktól, csupán megtanítani velük, hogy ilyen ételek után különösen fontos a fogmosás, és a száj tisztán tartása.

V. B.
 

Kövessen minket a Facebookon is!