Bugac 2018. július 13. 16:00

Rendbe teszik az Alföld egyik gyöngyszemét

Rendbe teszik az Alföld egyik gyöngyszemét
Megújul a magyar Alföld egyik gyöngyszeme, a Bugaci Csárda, amelynek történelme egészen az 1800-as évek elejéig nyúlik vissza.

Fotó: Vajda Piroska - Petőfi Népe

Számos betyártörténet kapcsolódik a puszta emblematikus épületéhez, de Petőfi Sándor is több versében megemlékezik a híres csárdáról. A helyi védettség alatt álló épület azonban hosszú évek óta üresen áll. Az önkormányzat azért vásárolta meg néhány évvel ezelőtt, hogy megmentse az enyészettől. Felújítására pályázaton nyertek támogatást – tudta meg a baon.hu Szabó László polgármestertől.

A településvezető elmondta, a hosszú évek óta üresen álló épület állaga rohamosan romlott, ezért sürgető volt a felújítása. A szakemberek azonban már javában dolgoznak a csárda megmentésén. Az épületet eredeti arculatának megőrzése mellett újítják fel. A településképi arculatot meghatározó épületek fejlesztésére kiírt pályázaton ötvenmillió forintot nyert a község a beruházásra, az önkormányzat további húszmillió forint önerőt biztosít hozzá.

Ebből az összegből megújul a nádtető, a homlokzat, a fűtés, az elektromos hálózat, kicserélik a nyílászárókat. Épül egy napelempark is, amely villamos energiával látja majd el a teljes komplexumot. A megújult Bugaci Csárdát várhatólag ősszel vehetik birtokba a látogatók. A jövőben azonban új funkciót kap a vendéglő, hagyományőrző, kulturális programok helyszíne lesz – tette hozzá a polgármester. Az épületben helyet kapnak majd a helyi kézművesek és ide költöztetik a helytörténeti múzeumot is, amely a puszta és a falu történetét mutatja be a látogatóknak. Szabó László azt is elmondta, hogy a Bugaci Csárda felújítása kapcsolódik azokhoz a turisztikai fejlesztésekhez, amelyeket a következő években szeretnének megvalósítani.

– Azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy a hozzánk látogató vendégeknek minél több látnivalót biztosítsunk. Ezért szervezzük meg idén augusztusban is a Kurul­tajt, amely a Kárpát-­medence legnagyobb hagyományőrző eseménye, és egyben a hun és türk tudatú népek legnagyobb találkozója.

 

Kövessen minket a Facebookon is!