Sport 2018. augusztus 27. 17:00

Kiskunfélegyházáról a Budapest Honvédig

Képgaléria
Kiskunfélegyházáról a Budapest Honvédig
Nagy utat tett meg a kiskunfélegyházi születésű Szabó Bence, aki 12 éves kora ellenére immár a Budapest Honvéd korosztályos utánpótláscsapatában rúgja a bőrt. Bence tehetségére korán felfigyeltek, 5 évesen kezdett el focizni a Kiskunfélegyházi HTK egyesületében. Az elmúlt években több nagy múltú akadémia megkereste, idén nyáron végül a Budapest Honvéd ajánlatát fogadta el. A bemutatkozás jól sikerült, Bence és szülei bíznak a jó folytatásban.

Szabó Bence 2006. augusztus 11-én született, 2011-ben pedig már a KHTK csapatát erősítette. Az eltelt idő alatt, rengeteg tornán, meccsen lépett pályára, az elmúlt 5 évben a kecskeméti Hírös-ÉP csapatába is besegített – mondta el Bence anyukája, Szabóné Kovács Ildikó.

– Az elmúlt években számtalan sikerélményt adott Bencének a labdarúgás. A legkedvesebb, legjobb eredményei az Adidas 4 Sport Cup-on két egymást követő évben elért tornagyőzelem, illetve legutóbb a korosztályos gólkirályi cím megszerzése Szlovákiában, valamint ugyancsak Szlovákiában a Cordial Cup-on megszerzett harmadik hely. Van érzéke a focihoz, ez már ovisként kiderült. A labdarúgáshoz való viszonya, kötődése mindig is látszott, minden labdaérintésénél.

Bence tehetségére nagyobb egyesületek is felfigyeltek, a továbblépés lehetősége akkor fogalmazódott meg először, amikor két évvel ezelőtt megkereste az Újpest FC, majd pedig a Budapest Honvéd FC. Ekkor még ingázással járhatott volna csak edzésre, de a rendszeres bejárást szülei nem szerették volna. Bence folyamatosan járt tornákra, amelyeken a játékos megfigyelők is jelen voltak, így a lehetőségek száma sem csökkent.

2017-ben egy edzőmeccset követően kereste meg a szülőket a Puskás Akadémia, de 11 évesen még nem engedték Bencét saját útjára, ekkor már csak az akadémiára való költözésben gondolkodtak a távolság miatt.

– Abban maradtunk Bencével, hogy várunk egy évet, és ha jövőre is menni akar, megpróbálhatja. Most nyárra körvonalazódott, hogy menni szeretne. Eközben az MTK és a Kecskeméti Akadémia is focizni hívta, miután benne volt az U12-es megyeválogatottban. 2018 nyarán újra megkereste a Budapest Honvéd, nyitott volt a lehetőségre és különböző szempontok alapján hozta meg a döntést, hogy a Honvédnál folytatja. Egy 12 éves gyerek esetében nagy súlya van a távolságnak, iskolának, közösségnek. Jelenleg az a legfontosabb, hogy jól érezze magát abban a közegben, ami mellett döntött. Az akadémiai képzés azért más, mert ott fel kell venni a mindennapok ritmusát. Itthon a csapatban focizó gyerekek, főleg félegyháziak ismerik egymást, akadnak osztálytársak, barátok. Ott pedig a gyerekek, az ország különböző részeiből jönnek, ezért jobban kell alkalmazkodni. Az első pár edzésen érezte már, hogy más ütemet diktálnak. Most abban a szerencsés helyzetben van, hogy az U13 korosztályból csak ketten vannak bent hétköznap az akadémián, a többiek bejárnak edzésre. Ők a legfiatalabbak, ezért megkülönböztetett figyelemben részesülnek.

Bence elsősorban a középpályán érzi otthon magát, bal szélről indulva erősségének számít gyorsasága, amit egyrészt az atlétikának köszönhet. Édesanyja hozzátette, az új környezet kihívás lesz fiának, de büszke rá, hiszen bátorság kellett hozzá, hogy ezt felvállalja. Új klubjától eddig nagyon pozitív visszajelzéseket kaptak. Bence megszokta a környezetét, elég jól beilleszkedett, csapattársai gyorsan befogadták.   

Információ, kép: Szabóné Kovács Ildikó

G. Z.

 

Kövessen minket a Facebookon is!