Sport 2018. augusztus 29. 18:00

Elismerte a város Kádár Kitti teljesítményét

Képgaléria
Elismerte a város Kádár Kitti teljesítményét
Rekordot felállítva, 2018-ban immár harmadik alkalommal nyerte meg a Kaposváron megrendezett Deseda­ Ultramaraton futóversenyt Kádár Kitti (31), félegyházi ultrafutó. Kitti a 252 kilométeres távot a női mezőnyben egyedüliként szintidőn belül, 35 óra 42 perc alatt teljesítette. A korábbi 24 órás magyar bajnokot, a háromszoros deseda női győztest és többszörös UltraBalaton induló válogatott sportolót az idei, illetve az elmúlt évek eredményeiért köszöntötte a félegyházi városvezetés. A díjat Balla László alpolgármester adta át.

A mindig mosolygós és jókedvű Kádár Kitti hivatásának tekinti a futást, amiből manapság is erőt merít. Az elmúlt időszak eredményei mögött hosszú út és jó pár ezer kilométer áll. Kitti a kezdetekről is szívesen beszél, egy szerelmi csalódást követően a futásban talált megnyugvást, a kisebb távokat előbb félmaratonok, majd maratonok követték. Először az Eger-Miskolc futóversenyen indult el hosszabb távon (78 km), ezt követte az UltraBalaton, ami első nekifutásra nem sikerült. Az első sikertelen UltraBalatont követően második lett egy bajai versenyen (65 km), majd megnyert egy 12 órás futást. Az első 100 kilométeres versenytávot 2013-ban teljesítette, ami további lendületet adott. Ekkor már letette a voksát az ultrafutás mellett, az egyéni célokat egyre magasabb szintre emelve. Edzője nincs, így nem érez kényszert, a futásban örömét leli.

2014-ben első alkalommal teljesítette szintidőn belül az UltraBalatont, azóta folyamatosan javított időeredményén. 2016-ban már hat és fél órával gyorsabban futotta le, mint először. Elmondása szerint önmagáért fut, mindezt kemény munkával, reggeli és délutáni edzésekkel teszi. 2016-ban már 6666 kilométert teljesített, köztük a Kaposváron megrendezett Deseda­ Ultramaraton futóversenyt, amit első alkalommal meg is nyert. Az elismerés sem maradt el, az Atlétikai Szövetség Ultrafutó Bizottságának „Év Felfedezettje” díját is bezsebelte. A kaposvári versenynél a címvédés is összejött 2017-ben, idén pedig a nehézségek ellenére harmadszor is győzött a 252 kilométeres távon, amivel a vándorkupát is megszerezte.

– Egész évben egészségügyi problémákkal küzdöttem, de meg szerettem volna védeni címemet. Édesanyám masszőr, a felkészülésben sokat segített. Az edzéseket tavasszal kezdtem el komolyabban és folyamatosan növeltem a lefutott kilométerek számát. A kaposvári Deseda­ Ultramaraton körpályán folyik, 36 órán belül kell teljesíteni a 252 kilométeres távot. A dombos terepviszonyok mellett a 34-35 fokos hőséggel, illetve a magas páratartalommal is meg kellett birkózni. A verseny nehézségét jól mutatja, hogy rajtam kívül csak egy férfi versenyző ért be szintidőn belül, a többiek nem jutottak el a teljes táv befejezéséig – tette hozzá a sportoló. 

Kitti elmondta, mindezt saját erőből, néhány támogató segítségével valósította meg. Akadt, akitől ruházatot és sportcipőt kapott, míg más ivóvízzel és utazási költséggel támogatta. Célja, a deseda ultramaraton triplázást követően a Spartathlon-on való elindulás. A 246 kilométeres ultramaratoni futóversenyt Görögországban, Athén és Spárta között rendezik meg. Ha a formája engedi és a sérülések nem hátráltatják, akkor 2019-ben az UltraBalaton mellett a görögországi versenyen is rajthoz áll.

G. Z.
 

Kövessen minket a Facebookon is!